Viljan att bli omhändertagen | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Viljan att bli omhändertagen

I sin nya roman Sex återkommer Sara Villius till teman hon behandlat i sina tidigare böcker Battle och Nej det är en snöklump. Här finns saknaden efter en frånvarande far, den starka längtan efter samhörighet och svårigheten att skilja mellan sexuellt begär och trygghet.

I Sex möter vi den elvaåriga flickan Myra som träffar den betydligt äldre mannen Carl Fredrik (CF). Och istället för att åka på det sommarläger som var bestämt, följer Myra med CF på en resa till Frankrike.
De är ett märkligt par. Myra är fortfarande ett barn, men på väg in i vuxenlivet, och mötet med CF väcker många motstridiga känslor hos henne. Myra saknar en far och CF har problem med sina relationer. De får på något sätt vila ut i detta förhållande; CF från relationerna som alltid ofrånkomligen slutar med sex, och Myra från sin ensamhet och kravfyllda vardag. Men deras relation har mycket ambivalens över sig och den potentiella sexualiteten ligger som ett stundande hot över deras relation.

En bit in i berättelsen förstår vi att Myra är en fantasi. En kvinna skriver berättelsen om henne. Kanske är det kvinnans eget öde som blandas in i skildringen av Myras och CF´s möte. Kvinnan lever själv i ett olyckligt förhållande och fantasin verkar fungera som en strategi för att orka fortsätta.
Denna glidning mellan barnets och den vuxnes position är också något som känns igen från Villius tidigare texter. Det är en vilja att både släppa taget och bli omhändertagen och att vara den som styr och har kontroll.
Sara Villius skriver med en enorm precision. Jag som är lika gammal som Villius känner hela tiden igen mig. Och visst finns här en del typiska tidsmarkörer såsom referenser till Tommy Nilsson och 4-H-gårdar. Men det är en mer diffus träffsäkerhet jag tänker på, en som är svårare att sätta fingret på. En känsla som säkert alla som någon gång varit elva år kan känna igen sig i. Hur Myra talar och tänker, som om man var inuti denna unga flickas huvud. Meningarna är korta och tonen ligger ofta nära talspråk. Språket är både väldigt konkret och poetiskt, både drastiskt och lakoniskt med en vemodig underton.
I romanens sista del hamnar vi mitt i ett heta linjens chattforum. Här sker en upptrappning och intensifiering av den konflikt som Sex hela tiden cirkulerar kring. Här möts sida vid sida; Milly_Femton, *Gullig kille*, Bitch&Butch, Far37gbg, kille_17. Det är gamla och unga med olika intentioner och här gestaltas explicit svårigheten att möta en annan människa och ambivalensen över vad man egentligen vill med en annan människa. Det är obehagligt, sorgligt och rörande på samma gång.

Fakta: 

Sex
Författare: Sara Villius
Förlag: Norstedts

Sex
Författare: Sara Villius
Förlag: Norstedts

Sex
Författare: Sara Villius
Förlag: Norstedts

Rekommenderade artiklar

The Politics of Colour

FRIA inleder en ny återkommande avdelning där vi ger tips till den mest intressanta aktuella konsten i Göteborg. Den här veckan besöker vi Galleri Box och Galleri 54.

Måleriet i centrum på Konsthallen

Tomorrow always belongs to us är andra delen i en serie om två utställningar med fokus på samtida nordiskt måleri på Göteborgs konsthall. Förra sommaren visades den första delen; Painting, Space & Society som innehöll ett antal mer etablerade konstnärskap. I årets utställning medverkar elva inte fullt så etablerade nordiska konstnärer.

Världen hopträngd i ett hotellrum

På ett hotellrum i Bryssel sitter en man. Det är oklart varför han vistas där. Hotellet visar sig vara en plats utan beständig tid eller rum. I rummet bredvid gråter en man från Libanon. Då och då kommer en städerska från Kamerun eller Indien förbi och vid ett tillfälle kryper en ung flicka ut genom garderoben och in i mannens liv.

McEwan fångar ett avgörande ögonblick

Ian McEwans nya roman På Chesil Beach utspelar sig under en bröllopsnatt. Den skildrar det psykologiska spelet mellan två unga människor och hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.

Konst som gör motstånd

Det har det varit de stora konsthändelsernas år. Venedigbiennalen i Italien, Dokumenta i Kassel och Skulpturprojekt Münster är bara några av de evenemang som man kunnat besöka i sommar. Och i Göteborg pågår den fjärde biennalen i ordningen: Rethinking Dissent: Om politikens begränsningar och motståndets möjligheter.

© 2018 Göteborgs Fria