Spam - en miljöbov | Göteborgs Fria

Synpunkten


Carina Sundqvist
Fria.Nu

Spam - en miljöbov

Har ni någonsin tänkt på att all oönskad e-post, så kallad spam, drar mycket ström? Att transportera runt datasoporna slukar nämligen enorma mängder energi. Så om vi stoppar spam kunde det alltså ge dubbla vinster, skriver Carina Sundqvist.

Enligt en nyligen publiserad undersökning från det tyska institutet för framtidsstudier och teknikbedömning, IZT, slösar internets digitala kommunikation onödigt mycket energi. Tekniken är inte alls tillräckligt energisnål och elförbrukningen ökar hela tiden då internetanvändningen stadigt växer.
Tydligen är det datorcentralerna som är värst. Det behövs effektivare servrar, strömsnålare processorer och miljömärkt ström. Miljömärkt ström, ja. Hur löser vi det?

Sverige är ett blåsigt land. Våra största städer ligger vid kusten och det är bra. Då är vindkraft ett gott alternativ. Med lite nytänkande skulle vi kunna förbättra situationen radikalt, för datorkommunikation vill vi ju ha. Ni vet att redan i dag är det möjligt att köpa in sig och dela på ett vindkraftverk. Men vi ska inte stanna där. Tänk er istället att var och en hade ett litet minivindkraftverk på sitt hustak!
Jag har upptäckt en uppfinnare som konstruerat just ett sådan litet vindkraftverk, lagom stort för ändamålet.
Kraftverket alstar så pass mycket ström att det täcker behovet för huset under, både ström till teknik och för uppvärming. En perfekt symbios. Vinden från taket ger kraft åt huset. Det kan bli som i animefilmen om Naushika i 'Vindbyn', fast modernare.

Våra städer hade förstås sett annorlunda ut. Borta är de kala tegeltaken som är just bara tak. Nu kan taken istället bereda plats för energiproduktion. Det blir mer rörelse. Riktar du blicken mot skyn kommer du alltid att se snurrande kraftproducenter i full aktivitet. Blir det fulare? Jag tror inte det, bara något helt annat. Det finns gott om skickliga arkitekter som fint kunde infoga alla dessa vindsnurror i stadsbilden.
Förstår ni hur coolt det kunde bli?! Tänk er vilken marknadsföring för Sverige. Särskilt inför EU-ordförandeskapet. Hade det inte varit perfekt med lite intressanta planer att skryta med för hur vi hanterar energiproblematiken på ett nytt och innovativt sätt?

Hur vi än vrider och vänder på det så är vår moderna livstil mycket energikrävande. När till och med sådant som vi inte ens tänker på, till exempel spam, utgör en oväntad energislukare så kan vi förstå vidden av att allt som vi gör påverkar. Ett viktigt uppvaknande.
Energislösande spam är ett symboliskt exempel på hur vi genom att identifiera miljöbovar i vår vardag kan uppnå lösningar på stora problem på kuppen. Nu kanske vi kan få slut på allt spam - med helt andra argument än tidigare.

Så politiker och allmänhet, är det inte dags att ta ett historiskt beslut och ta klimatlösningarna på allvar? Ska vi förändra vår livstil eller bara snacka? Vi kan börja genomföra förändringar redan nu. Sätt upp vindsnurror på alla tak och stäng kolkraftverken. Våga visa bättre och mer hållbara förslag. Våga vara visionär! Nu sätter vi spinn på idéerna.
Vindsnurror - snart på ett tak nära dig...

Annons

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Ansvar åter på modet

Tack alla ni som varje dag tar ansvar. Ni som reflekterar över era handlingar och som kan stå för det ni gör. All heder och beröm till er! Men är ni en växande eller minskande skara? Jag börjar undra.

Fria.Nu
Synpunkten
:

Älskling, vad sjunger du?

Jag svischar ned för backen in till stan på min nyrenoverade cykel. Solen strålar vackert genom höstklädda träd. Mitt barn sjunger där bak i barnsitsen. Men jag har svårt att höra honom. Vi har kommit ned till trafikleden.

Fria.Nu

© 2017 Göteborgs Fria