Vemodssmolk i popbägaren | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Vemodssmolk i popbägaren

Svenska indiepoparna i The Second Band har givit sitt debutalbum den kaxiga titeln The definitive form. Oavsett hur mycket ironi som ligger bakom finns det flera anledningar att instämma i att detta faktiskt är den kompletta popplattan, den har liksom allt man kan önska sig av en dylik.

Med det menar jag dels ett gäng piggelina upptempolåtar, som får det att dunka innanför bröstet av upprymd energi. Maffigt soul-blås, diskreta trianglar och obligatoriska 'wo-ho wo-ho' -refränger gör sitt till för att förstärka längtan efter sommar, festival och fnittrigt hångel i buskarna. Här finns också plats för ballader av den melodramatiskt storslagna sorten, där sångaren Hampus Norén gör rasande desperata utfall på det odödliga temat förlorad kärlek.
Texterna är annars mest småbittra vardagsgrubblerier kring tvånget att leva upp till samhällets förväntningar, och fruktan att förlora sin själ på vägen. Men även en uppvisning i fantasifulla stycken klurig poesi i stil med amerikanske Eels.
The Second Band är ännu ett gäng svenskar som definitivt platsar på den internationella indiepop-scenen.

Fakta: 

The definitive form
Artist: The Second Band
Bolag: Orange Grammofon

Rekommenderade artiklar

Karin Kilner arbetar för att eleverna ska få läslust

Svenska skolbarn läser böcker i allt mindre utsträckning, och många elever har problem med läsning och skrivning. Samtidigt sparar många skolchefer in på skolbiblioteken.
- Utvecklingen rimmar dåligt med politikernas tal om att vi ska satsa på språk och integration, tycker Karin Kilner, bibliotekarie på Sjumilaskolans bibliotek som nu står inför besparingar.

Svalt mottagande av bibliotekskampanj

"Sverige behöver en nationell bibliotekspolitik.' Det tycker författarna bakom uppropet Library Lovers. Men i Göteborg får kampanjen ett svalt mottagande.

Par i jazz

Vägen till berömmelse har varit relativt kort för Mariam Wallentin och Andreas Werliin. Sedan debutskivan förra året har duon tagit emot hyllningar från flera håll, och i januari
tilldelades de Rikskonserters anrika pris Jazz i Sverige.

Liv Strömqvist drivs av purt raseri

'Bakom varje framgångsrik man står en kvinna', lyder ett något uttjatat ordspråk. Men sällan har det varit så tydligt som i Liv Strömqvists nya seriealbum. Precis som feministiska forskare gjort i några decennier nu, lyfter hon fram de kvinnor som tidigare inte ansetts värda att nämnas i historieböckerna, och ger dem den cred de förtjänar.

Maj Wechselmann gör film om journalisten Bang

Barbro Alving, alias Bang, var en av Sveriges mest kända krigskorrespondenter under 1900-talet. Hon var ofta kontroversiell och hon drevs av sitt starka rättspatos. Nu har Maj Wechselmann, själv en omstridd dokumentärfilmare, gjort en film om Bang.

© 2020 Göteborgs Fria