Norsk älvlik indiepop | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Norsk älvlik indiepop

Norska Silje Nes låter som en liten flicka som sitter och sjunger improviserade sånger till sin speldosa, när hon får kontakt med ett band från yttre rymden. Resultatet av deras kommunikation blir att ljuva läten och spröda toner på akustisk gitarr blandas upp med skeva sprakande ljud och något som låter som valars undervattenssång. Silverkulor trillar som vattendroppar nerför ryggraden och lyssnaren förflyttas till en fantasivärld befolkad av skygga varelser med harmoniska röster. Plötsligt bryts förtrollningen av några simpla riff på elgitarr, men snart är speldosan där igen, och den barnsliga naturmystiken. Det hela är hemskt vackert och ganska vilsamt för örat, men i längden lite irriterande. Som om en retsam älva står och blåser såpbubblor i ens hårt koncentrerade ansikte och gäckar den som tror sig kunna finna något att greppa tag och hålla fast i på denna färd ned i underlandets drömlika tillvaro.

Fakta: 

Ames Room
Artist: Silje Nes
Bolag: Fat Cat Records/Border

Rekommenderade artiklar

Karin Kilner arbetar för att eleverna ska få läslust

Svenska skolbarn läser böcker i allt mindre utsträckning, och många elever har problem med läsning och skrivning. Samtidigt sparar många skolchefer in på skolbiblioteken.
- Utvecklingen rimmar dåligt med politikernas tal om att vi ska satsa på språk och integration, tycker Karin Kilner, bibliotekarie på Sjumilaskolans bibliotek som nu står inför besparingar.

Svalt mottagande av bibliotekskampanj

"Sverige behöver en nationell bibliotekspolitik.' Det tycker författarna bakom uppropet Library Lovers. Men i Göteborg får kampanjen ett svalt mottagande.

Par i jazz

Vägen till berömmelse har varit relativt kort för Mariam Wallentin och Andreas Werliin. Sedan debutskivan förra året har duon tagit emot hyllningar från flera håll, och i januari
tilldelades de Rikskonserters anrika pris Jazz i Sverige.

Liv Strömqvist drivs av purt raseri

'Bakom varje framgångsrik man står en kvinna', lyder ett något uttjatat ordspråk. Men sällan har det varit så tydligt som i Liv Strömqvists nya seriealbum. Precis som feministiska forskare gjort i några decennier nu, lyfter hon fram de kvinnor som tidigare inte ansetts värda att nämnas i historieböckerna, och ger dem den cred de förtjänar.

Maj Wechselmann gör film om journalisten Bang

Barbro Alving, alias Bang, var en av Sveriges mest kända krigskorrespondenter under 1900-talet. Hon var ofta kontroversiell och hon drevs av sitt starka rättspatos. Nu har Maj Wechselmann, själv en omstridd dokumentärfilmare, gjort en film om Bang.

© 2020 Göteborgs Fria