Murarna i Roskilde skriker fred och rättvisa | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Murarna i Roskilde skriker fred och rättvisa

Det härligaste med Roskildefestivalen är när det oväntade sker. I år kom inte de stora överraskningarna från musikscenen, eller från vädergudarna, utan från Kyrkans nödhjälp.

Den danska avdelningen av Kyrkans nödhjälp hade i år byggt upp en åtta meter hög grå mur på festivalplatsen. Så hög och så grå är den långa avgränsningen mellan Israel och Palestina, som den israeliska staten är i färd med att uppföra. På vissa sträckor består avgränsningen endast av ett stålstaket, men på andra är den i betong och högre än Berlinmuren. Den är byggd av säkerhetsskäl, för att skydda Israel mot terrorism, men det är just i säkerhetsdebatten Kyrkans nödhjälp höjt sin röst.

Kyrkans nödhjälps partner i Palestina, The Union of Palestinian Medical Relief Committees, UPMRC, är en NGO som har varit aktiv i området sen 1979. Organisationen bildades av sjuksköterskor och läkare, och har som syfte att förbättra läkarvården och folkhälsan i området.

Organisationen tror att hälsovård spelar en central roll i uppbyggnaden av lokalsamhället i de palestinska områdena. Men faktum är att det finns färre sjukhussängar nu än under sextiotalet, efter den israeliska ockupationen 1967.

UPMRC arbetar för att involvera palestinierna själva i att organisera och ta ansvar för sin egen hälsovård, för att inte behöva vara beroende av det israeliska sjukhusväsendet. Undervisning är en central del av deras arbete.

Arbetet stärker palestiniernas självständighet. Organisationen har lyckats bygga upp 25 kliniker, plus 15 specialkliniker, där 1200 läkare och sjuksköterskor, barnmorskor och annan sjukvårdspersonal arbetar ideelt.

Men muren har försvårat hälsoarbetet ytterligare. Utöver att avskära palestinier från att komma till sina arbeten, besöka familjer och vänner och helt enkelt röra sig fritt, har muren även skurit av befolkningen från de närmaste sjukvårdsklinikerna.

Muren har därför bidragit till ett akut hälsoproblem i området. Den hotar befolkningens möjligheter att få läkarvård och sjukvårdspersonalens tillgång till medicin och andra hjälpmedel. Israelernas aggresiva politik, deras rädsla för terrorism och det komplicerade politiska spel, som har bidragit till den så kallade säkerhetsmuren, försvårar palestinernas hälsovård och får därför livshotande konsekvenser.

Muren på Roskildefestivalen var en kopia. Den grå och tråkiga färgen piggades snart upp av en överväldigande underskriftinsamling mot murbygget på Västbanken.

Folk stod till sist på varandras axlar, för att få plats med sina namn - direkt på muren. Korn, heavy-bandet som avslutade torsdagskvällens program på den oranga scenen, skrev under, liksom flera andra band.

Och som pricken över i-et väljer Korn att värma trötta festivalgängare med Pink Floyd-numret The Wall. Under fullmånen. Det var vackert.

Även årets pantglasinsamling på festivalen gick till The Union of Palestinian Medical Relief Committees (UPMRC) arbete.

- Folk har varit otroligt positiva och gulliga, sa Anna-Lene Kjældgård, efter att hon hade haft pantinsamlingsuppdraget i några timmar.

- Men jag var lerig upp till öronen efteråt.

Anne-Lene var en av de många hundra frivilliga, som arbetade i murprojektets kafé (i muren) under festivalen.

Hon har själv varit i Gaza som fredsvakt med Läkare utan gränser och har många vänner i Palestina. Men nu skulle hon ut och höra någon musik, så hon drog ut i gråvädret igen, med sina gummistövlar och regnkläder, sitt ljusa hår och glimten i ögat.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria