Göteborgs Fria

Världen hopträngd i ett hotellrum

På ett hotellrum i Bryssel sitter en man. Det är oklart varför han vistas där. Hotellet visar sig vara en plats utan beständig tid eller rum. I rummet bredvid gråter en man från Libanon. Då och då kommer en städerska från Kamerun eller Indien förbi och vid ett tillfälle kryper en ung flicka ut genom garderoben och in i mannens liv.

Mats Kolmisoppis nya roman Bryssel innehåller en mängd fragment av olika berättelser utan linjär struktur. Staden Bryssel med sin position som EU-huvudstad och ett slags miniuniversum, där många olika nationaliteter tillfälligt möts, blir här till en fond för en mängd möjliga livsöden. Människorna i Bryssel är isolerade och ensamma men på samma gång är de del av något större, en större kropp:
'Hela världen finns och varje sekund som världen funnits finns. Barndomen finns. Det goda och det onda finns. Det finns mat. Mycket mat, också i Bryssel finns det mat.'
Här är somliga mer fria än andra. Vissa kan ta in på hotell när omständigheterna är svåra, medan andra tvingas fly för gott. Kanske hamnar de i tjänstesektorn i sitt nya hemland, kanske kommer de att vara den som städar rummet åt en ung man i Bryssel. Relationerna är här ofta reducerade till affärsmässiga kontrakt människor emellan.

Men Kolmisoppi skildrar också en värld där alla ändå hör ihop. Där människans handlande har betydelse för och påverkar andra individers öden. Politiken och den individuella berättelsen flätas samman och går inte att separera från varandra.
Världspolitiken gör sig påmind i rädslan för Al-Qaida, landvägsrånare i Chiapas eller i konflikten mellan Israel och Palestina. TV:n på hotellrummet ger ytterligare inblickar i ett schizofrent virrvarr av röster, globala konflikter och personliga öden.
Denna samtidighet av 'berättelser' skapar i sin tur ett slags fiktion, och en svårighet att skilja det som är verkligt och betydande från det triviala. Allt får liksom samma utrymme i en värld där det är möjligt att röra sig från plats till plats genom ett enkelt tryck på fjärrkontrollen, eller genom en snabb flygtur över Atlanten:
'Jag märker att det ibland är svårt att vakna ur drömmar, liksom det är svårt att rangordna och sortera upplevelser och intryck. Ibland är det som om allt spelar lika, som om alla händelser utspelas på en och samma gång. Jag har svårt att bestämma vilka detaljer som är viktiga.'

Kolmisoppi skildrar ett psykosliknande tillstånd; som om vi inte hade lärt oss att sålla bland intryck och erfarenheter utan ständigt levde med dem alla sida vid sida. Det är förvisso ett sjukdomstillstånd, men samtidigt finns där något friskt i att inte stänga ute och skapa gränser för dem vi väljer att ge vår sympati och empati.
Mats Kolmisoppi har en alldeles säregen röst och Bryssel är inte sällan komisk även om grundtonen är mörk och ganska pessimistisk.
Livet i Bryssel framstår stundtals som väldigt absurt och påminner mer om en saga eller skröna som går att berätta i komprimerade frågor och sentenser såsom: Vad gjorde han då? Och sedan? Vad hände sedan?
Men Kolmisoppi ger inga svar, för det finns inga enkla sådana.

Fakta: 

Bryssel
Författare: Mats Kolmisoppi
Förlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

The Politics of Colour

FRIA inleder en ny återkommande avdelning där vi ger tips till den mest intressanta aktuella konsten i Göteborg. Den här veckan besöker vi Galleri Box och Galleri 54.

Göteborgs Fria

Måleriet i centrum på Konsthallen

Tomorrow always belongs to us är andra delen i en serie om två utställningar med fokus på samtida nordiskt måleri på Göteborgs konsthall. Förra sommaren visades den första delen; Painting, Space & Society som innehöll ett antal mer etablerade konstnärskap. I årets utställning medverkar elva inte fullt så etablerade nordiska konstnärer.

Göteborgs Fria

Viljan att bli omhändertagen

I sin nya roman Sex återkommer Sara Villius till teman hon behandlat i sina tidigare böcker Battle och Nej det är en snöklump. Här finns saknaden efter en frånvarande far, den starka längtan efter samhörighet och svårigheten att skilja mellan sexuellt begär och trygghet.

Göteborgs Fria

McEwan fångar ett avgörande ögonblick

Ian McEwans nya roman På Chesil Beach utspelar sig under en bröllopsnatt. Den skildrar det psykologiska spelet mellan två unga människor och hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.

Göteborgs Fria

Konst som gör motstånd

Det har det varit de stora konsthändelsernas år. Venedigbiennalen i Italien, Dokumenta i Kassel och Skulpturprojekt Münster är bara några av de evenemang som man kunnat besöka i sommar. Och i Göteborg pågår den fjärde biennalen i ordningen: Rethinking Dissent: Om politikens begränsningar och motståndets möjligheter.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu