Guantanamogruppen bjöd på ett annorlunda 4th of July | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Guantanamogruppen bjöd på ett annorlunda 4th of July

En liten trång bur. Inte mycket mer än 1x2 meter. Bakom gallren skymtar en orange kropp som sitter hukad för att få plats i det trånga utrymmet. Det ger klaustrofobiska känslor bara att titta på buren.Men det är varken Irak eller någon annan krigshärjad plats. Scenen är Kungsportsplatsen i söndags och kroppen i buren är en docka.

Bakom aktionen står Guantanamogruppen i Göteborg och deras budskap är tydligt. Frige Mehdi Ghezali, svensken som i snart två och ett halvt år suttit fängslad på USA:s militärbas Guantanamo Bay på Kuba.

Jonas Johnsson är ordförande i Guantanamogruppen i Göteborg och han menar att Mehdi Ghezali åtminstone bör få sin sak prövad i domstol.

- Har han gjort något fel ska det komma fram i domstol. Vi vill med detta väcka en opinion och visa vårt stöd, säger han.

Med hjälp av information och namninsamling hoppas de kunna påverka de svenska politikerna att sätta press på USA att frige Mehdi Ghezali.

Datumet för aktionen, den 4 juli, är ingen slump. USA:s nationaldag. En dag när amerikanarna firar självständighetsförklaringen från 1776 som bland annat garanterar människors lika rätt inför lagen. En rättighet många anser att de nu bryter mot genom att hålla Mehdi Ghezali och flera andra fångar fängslade utan rättegång.

- De bryter mot sin egen konstitution som de firar just idag, säger Jonas.

Guantanamogruppen bildades när Mehdi Ghezalis far spärrade in sig i en bur på Sergels torg i september 2002. Idag finns gruppen i Stockholm, Örebro och Göteborg. Men Jonas berättar att de är alldeles för få.

- Vi har bara fyra aktiva medlemmar i Göteborg. Vi behöver bli fler.

Men medlemsantalet har inte hindrat dem från att gå till handling. Under våren har Guantanamogruppen ordnat både aktioner och namninsamlingar och reaktionerna från omgivningen har varit mestadels positiva. Jonas berättar bland annat om en turist från New York som kom fram och bad om ursäkt för sitt land.

- Jag sa att det behövde han inte göra. Det är regeringen som gör fel.

Det finns även de som reagerat negativt på Guantanamogruppens arbete.

- Vissa tycker att Mehdi fått vad han förtjänar, säger Jonas.

Men just nu befinner sig Mehdi Ghezali i ett rättsligt ingenmansland där han varken är krigsfånge eller civil fånge. En situation som kan tyckas hopplös.

- Om Mehdi varit krigsfånge hade det varit över, för kriget är över. Och om han varit civil fånge hade han fått sitt fall prövat i domstol. Nu kallas han istället för illegal krigare, säger Jonas och förklarar att han inte har stor tillit till rättssystemet för de så kallade 'illegala krigarna'.

Guantanamogruppen efterlyser istället högre krav både från FN och från den svenska regeringen.

- Vi tycker att de sköter saken väldigt dåligt. Vi vill att de ställer hårdare krav på USA, säger Jonas.

- Hur skulle den amerikanska regeringen reagera om vi satte en amerikansk medborgare i en bur på Gotland?

Mer information om Guantanamogruppen finns på www.guantanamogruppen.sida.nu

Rekommenderade artiklar

Lyckad höstpremiär på Area 51

Finnkampen i all ära, men i lördags var det många som valde aktivitetscentrat Area 51 i Gamlestan framför Ullevi. För dem lockade tävlingar och uppvisningar i skateboard mer än 100 meterslopp och längdhopp.

Fotbolls-VM för hemlösa mer än bara fotboll

Medan OS tornar upp sig i horisonten med sitt gigantiska maskineri och enorma mediebevakning, pågår just nu ett helt annat idrottsevenemang i Göteborg. Det handlar varken om sponsorjippon eller proffstyckare i sportprogrammens studiosoffor. Det handlar om värdighet och en känsla av att betyda något. Och om fotboll. Fotbolls-VM för hemlösa.

Fria.Nu

Vag gräns mellan porr och yttrandefrihet

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var den centrala frågan under ett seminarium i Göteborg med Eva-Maria Svensson från juridiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Fria.Nu

© 2018 Göteborgs Fria