Årets klimatlöften | Göteborgs Fria

Synpunkten


Carina Sundqvist
Fria.Nu

Årets klimatlöften

Vår tids viktigaste fråga är klimatfrågan. Ändrar vi inte livsstil snart kan problemen bli svåra att hantera. Agera nu och avlägg klimatlöften!

Vad gör jag nu, jag som endast transporterar mig via cykel, egna ben, tåg eller kommunalt? Jag som redan har energisnåla lampor, stänger av stand-byläget på tekniska prylar samt har förnyelsebar energi? Jag som äter främst ekologiskt, närproducerat och vegetariskt, komposterar det överblivna och sopsorterar resten? Mina uppsatta miljömål för 2007 är nådda och nu hägrar nya utmaningar. Jag vill ta det ännu längre.
Jag känner starkt att klimatfrågan är något vi verkligen bör ta på allvar. Allt vi gör påverkar. Under det kommande året och framöver vill jag leva så att min negativa miljöpåverkan blir minimal. Jag vet att jag kan klara det och jag är grymt motiverad. Ett nytt år ger mig ny kraft. Mantrat blir: Resurssnålt och Effektivt i Hållbar Balans! Men dessa ord i minnet bör jag inte misslyckas. Små förändringar av dagliga vanor leder mig mot målet. Nedan har jag punktat upp tio viktiga, utvalda områden som ska fokuseras och följas upp dag ett i varje månad. Klimatlöftena ska ses som riktlinjer, mer än rena löften, då blir de lättare att efterleva. Listan, min framtidsvision för 2008.

Mat: Här kommer jag med mina tygkassar fyllda av vegetarisk, närproducerad, ekologisk samt säsongsbetonad mat ut från mitt barns dagis som vi nyss ställt om till ekologisk och främst vegetarisk mat. Mataffärerna erbjuder lokalodlad och ekologisk mat och uppmuntrar köparna med billigare priser på dessa varor och högre pris på det som transporterats långt.

Energi: Ställ tidtagaruret! Nu klockar jag min duschtid och slår rekord var dag. Badkarsbad blir en sällsynt 'lyx'. Jag lever energismart; tvättar i 40 grader, stänger av datorn och är delägare i vindkraftverk. Min arbetsplats har lågenergilampor och el från förnyelsebara källor.

Elektronik: 'Kan jag att köpa en klimatvänlig dator?!' Javisst, nu kan alla tekniska inköp göras miljösmart. En ny märkning har skapats där energisnålhet i drift, energiåtgång vid produktion och materialval tas i beaktande.

Avfall: Förpackningsfri mat och hemmaodlat ger mig mindre avfall. Övrig avfallssortering blir en affärsidé såsom i Indien, en winwinsituation!

Resor: Turista lokalt! Min familj undviker flyg och bil och gör lokala upptäckter från cykeln eller med tåget. Vi skryter med våra kunskaper om hemmaplan på hemmaplan. Garanterat riskfritt att bre på. I Thailand har alla varit, men få har varit i Brudfällan!

Kläder och smink: Från topp till tå iklädd ecolyx! Kända ekodesigners, vintagekläder, omsydda plagg eller tillbytta kläder från bekanta blir min nya väg. Smink och schampo är organiskt framställt, jag bär ekoparfym på fest och en deodorant utan aluminiumklorid.

Hälsa: Sat Nam...Yoga, gröt och cykeln till jobbet. Näringsrik lunchlåda och rimlig arbetsbelastning. Den egna inre hållbarheten är också viktig, utan stabilitet orkar vi inte med större globala frågor. Behöver jag läkemedel väljer jag helst organiskt framställt, för syntetiska kräver jag en miljökonsekvensanalys.

Vatten: Rent vatten är livsviktigt. Jag skriver det igen; SNÅLA! och hindra vattenförorening.

Inspirera andra: Alla kan göra något. Min livstil visar att hållbarhet är möjligt. Men var vaksam på 'falska klimatlösningar'.

Konsumtion: Jag minskar min materiella konsumtion och blir rik på upplevelser istället för prylar. Ett gott liv.
Se där, tio punkter för en hållbar livstil. Klipp ut, häng upp och efterlev. Överträffa mig! Lycka till!

Annons

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Ansvar åter på modet

Tack alla ni som varje dag tar ansvar. Ni som reflekterar över era handlingar och som kan stå för det ni gör. All heder och beröm till er! Men är ni en växande eller minskande skara? Jag börjar undra.

Fria.Nu
Synpunkten
:

Älskling, vad sjunger du?

Jag svischar ned för backen in till stan på min nyrenoverade cykel. Solen strålar vackert genom höstklädda träd. Mitt barn sjunger där bak i barnsitsen. Men jag har svårt att höra honom. Vi har kommit ned till trafikleden.

Fria.Nu
Synpunkten
:

Spam - en miljöbov

Har ni någonsin tänkt på att all oönskad e-post, så kallad spam, drar mycket ström? Att transportera runt datasoporna slukar nämligen enorma mängder energi. Så om vi stoppar spam kunde det alltså ge dubbla vinster, skriver Carina Sundqvist.

Fria.Nu

© 2017 Göteborgs Fria