Fria.Nu

Irakisk fotograf riskerar dödsstraff

Efter 20 månader i fångenskap kommer den fängslade AP-fotografen Bilal Hussein snart ställas inför en irakisk domstol. Om han fälls för samröre med motståndsgrupper riskerar han dödsstraff.

Irak förblir det farligaste landet i världen för journalister, med 32 dödade under 2007 enligt Kommittén för skydd av journalister, CPJ. Men förutom dödshot och kidnappningar är irakiska journalister också utsatta för ockupationsmaktens godtycke. Många har gripits och fängslats längre perioder utan rättegång.

Det mest kända fallet är Bilal Hussein, från staden Fallujah, som började arbeta som fotograf för AP i september 2004. I november samma år kunde han dokumentera en del av konsekvenserna av USA:s massiva offensiv mot staden, och en av hans bilder bidrog till att AP:s fototeam fick Pulitzerpriset för nyhetsfoto 2005. Samtidigt attackerades han av konservativa bloggare i USA, som fördömde hans bilder som terroristpropaganda.

Den 12 april 2006 greps Bilal Hussein i Ramadi. Den amerikanska militären hävdar att han var i sällskap med två al-Qaida-ledare och att material för bombtillverkning hittades i hans lägenhet. Men efter 20 månader i fångenskap hade han fortfarande inte åtalats.

I november meddelade den amerikanska militären till slut att de snart kommer att ställa Hussein inför irakiska domare. Den 9 december fördes han inför en irakisk domstol, där han och hans advokater för första gången fick ta del av anklagelserna som riktas mot honom.

Hans advokater klagade efteråt på att de inte fick kopior av materialet, som de behöver för att förbereda försvaret. De har också förbjudits att uttala sig om informationen de fått under rättegången.

"Vi fortsätter att tro att Bilal Hussein var en fotograf som jobbade i en krigszon, och att påståenden att han var inblandad i motståndsaktiviteter är falska", meddelade AP:s talesman Paul Colford i ett pressmeddelande efter mötet med domstolen.

Bilal Hussein, som riskerar dödsstraff om han döms i en irakisk domstol för samröre med terrorister, var en av 8 irakiska journalister och mediearbetare som greps av USA:s armé under 2006. Minst 30 irakiska journalister greps av irakiska säkerhetsstyrkor under samma period, enligt den senaste årsrapporten från Reportrar utan gränser.

Totalt håller USA:s militär nästan 25 000 personer fängslade utan rättegång i Irak, vid sidan av 20 000 som fängslats av den irakiska regeringen, enligt AFP.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tioårsdag kantas av politisk oro

Tio år efter USA:s invasion präglas Irak av politisk instabilitet och gatuprotester. Motsättningarna tycks större än någonsin, och flera röster varnar för inbördeskrig om regeringen vägrar ge med sig.

Fria Tidningen

80 procent av krigets offer var civila

Andelen dödade civila i Irak är ännu högre än vad den amerikanska militärens statistik visar, det menar den oberoende organisationen Iraq Body Count. Samtidigt tycks USA:s militär systematiskt ha underraporterat civila dödsoffer i samband med flygbombningar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu