McEwan fångar ett avgörande ögonblick | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

McEwan fångar ett avgörande ögonblick

Ian McEwans nya roman På Chesil Beach utspelar sig under en bröllopsnatt. Den skildrar det psykologiska spelet mellan två unga människor och hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.

Florence och Edward är unga, förälskade och de står vid randen av en ny tid. Det är i början av 60-talets England och saker och ting är i rörelse och på väg att förändras. Men fortfarande är det mycket som är svårt att tala klarspråk om och äktenskapet är alltjämt dörren in till den 'goda' sexualiteten.
Florence har sett sina väninnor försvinna ur gemenskapen efter att de gift sig. För Edward är äktenskapet öppningen till det intimt fysiska. Florence har från första stunden i deras relation bävat inför denna natt. Hon känner intensiv avsmak inför den terminologi hon finner i diverse sexhandböcker; 'penetration, slemhinna, att tränga in'. Florence har den klassiska musiken, det är där hon har det handlingsutrymme hon behöver, där har hon kontroll. Edward studerar historia och forskar kring stora mäns erövringar genom historien.

Här är en man och en kvinna som desperat försöker förhålla sig till sina respektive förpliktigande roller. Det är föreställningar kring sexualiteten och vad man bör och ska vara för varandra som spökar. De älskar båda varandra men rör sig likt katten kring het gröt och vågar aldrig beröra det som upptar deras tankar som mest. De är två människor som förhåller sig till de rådande normerna och låter dem forma deras relation till varandra.

McEwan beskriver med sedvanlig lätthet de mytiska proportioner sexualiteten här tillåtits att få. I bröllopssängen beter de båda sig som om de utförde en charad, medan de annars rör sig med lätthet tillsammans.

Äktenskapet är här vägen in i vuxenlivet. Edward och Florence är nu inte längre barn utan ska istället kunna åtnjuta den 'frihet' Edvard så intensivt efterfrågar. Men friheten infinner sig inte för de unga tu. I den oerhört sorgliga epilogen redogörs effektivt och komprimerat för hur livet sedan gestaltats för de båda. Ett avgörande ögonblick gick dem förbi. Men tiderna förändras som sagt och vi med dem. Och i efterhand är det inte lika lätt att förstå vad som kändes så totalt avgörande att det kunde få sådana drastiska och dramatiska konsekvenser.

Fakta: 

På Chesil Beach
Författare: Ian McEwan
Förlag: Ordfront

Rekommenderade artiklar

The Politics of Colour

FRIA inleder en ny återkommande avdelning där vi ger tips till den mest intressanta aktuella konsten i Göteborg. Den här veckan besöker vi Galleri Box och Galleri 54.

Måleriet i centrum på Konsthallen

Tomorrow always belongs to us är andra delen i en serie om två utställningar med fokus på samtida nordiskt måleri på Göteborgs konsthall. Förra sommaren visades den första delen; Painting, Space & Society som innehöll ett antal mer etablerade konstnärskap. I årets utställning medverkar elva inte fullt så etablerade nordiska konstnärer.

Viljan att bli omhändertagen

I sin nya roman Sex återkommer Sara Villius till teman hon behandlat i sina tidigare böcker Battle och Nej det är en snöklump. Här finns saknaden efter en frånvarande far, den starka längtan efter samhörighet och svårigheten att skilja mellan sexuellt begär och trygghet.

Världen hopträngd i ett hotellrum

På ett hotellrum i Bryssel sitter en man. Det är oklart varför han vistas där. Hotellet visar sig vara en plats utan beständig tid eller rum. I rummet bredvid gråter en man från Libanon. Då och då kommer en städerska från Kamerun eller Indien förbi och vid ett tillfälle kryper en ung flicka ut genom garderoben och in i mannens liv.

Konst som gör motstånd

Det har det varit de stora konsthändelsernas år. Venedigbiennalen i Italien, Dokumenta i Kassel och Skulpturprojekt Münster är bara några av de evenemang som man kunnat besöka i sommar. Och i Göteborg pågår den fjärde biennalen i ordningen: Rethinking Dissent: Om politikens begränsningar och motståndets möjligheter.

© 2018 Göteborgs Fria