Nu ställs G8-gruppen till svars | Göteborgs Fria
  • ”Blockera G8”. En grupp aktivister tränar blockadteknik i en park i Bad Doberan vid Rostock. I dag inleds protestveckan mot G8-mötet som pågår den 6-8 juni Heiligendamm vid Östersjökusten.
Fria.Nu

Nu ställs G8-gruppen till svars

I dag hålls den första stora manifestationen mot G8-mötet i Tyskland. G8-ledarna säger sig priorietera Afrika och åtgärder mot klimatförändringar. Men kritiken mot G8-ländernas politik och det enorma säkerhetspådraget kommer från aktivister, politiker och den tyska författningsdomstolen.

Vid ett möte för Afrikas partnerskapsforum i Berlin i förra veckan sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att G8-gruppen kommer att hålla sina löften till Afrika. Men Merkel kunde inte garantera att G8 faktiskt kommer att dubblera sitt bistånd till Afrika fram till år 2010, som man lovade vid G8-mötet i Skottland år 2005. Merkel föreslår att gruppen ska höja sitt officiella bistånd till Afrika till 25 miljarder US-dollar per år fram till 2010 - mycket mindre än det tidigare löftet på 67 miljarder US-dollar per år. Istället lyfte förbundskanslern fram de privata investeringsmöjligheterna i Afrika.
- Den som accepterar Afrika som investeringsområde i dag kommer att skörda frukten av sina ansträngningar i morgon. Det är en kontinent med ofattbar utvecklingspotential, sa Merkel till en grupp högt uppsatta chefer som närvarade vid partnerskapsforumet.
Max Lawson från människorättsorganisationen Oxfam International anser att det är uppenbart att G8-gruppen än en gång är på väg att svika Afrika.
- G8-ländernas finansministrar verkar ha drabbats av kollektiv minnesförlust vad gäller Afrika. Nu har Merkel inte många dagar på sig att få igång sina kollegor om hon vill undvika att bli utskämd inför resten av världen och krossa miljoner människors hopp, säger Lawson.
När G8-länderna - Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland, Kanada och USA - möts i den lilla tyska kuststaden Heiligendamm den 6-8 juni står, förutom biståndet till Afrika, följande punkter på agendan: de internationella finansmarknadernas stabilitet, det internationella handelssystemet, och framtagandet av en global miljöpolicy för att bekämpa den globala uppvärmningen.
Men ytterligare en fråga pockar på uppmärksamhet inför mötet - hur man ska säkra de globaliseringskritiska organisationernas lagstadgade rätt att demonstrera mot världens mäktigaste länders politik. Den tyska regeringen har vidtagit en mängd olika åtgärder för att hindra aktivister från världens alla hörn från att störa mötet i Heiligendamm. Vissa av åtgärderna gränsar till det löjliga, menar analytiker. Efter att offentligt ha anklagat tyska vänstergrupper för att ha bildat ett 'terrornätverk' för att störa G8-mötet har den tyska staten gjort tillslag mot aktivisters privata bostäder och kontor, beslagtagit datorer och mobiltelefoner, skurit av internetanslutningar och infört passkontroller längs de annars öppna gränserna mot övriga Europa.
Polisen ska också använda polishundar som ska få lukta på beslagtagna föremål så att hundarna sedan kan urskilja ägaren till föremålet i demonstrationer och hjälpa polisen att gripa honom eller henne.
Detta har föranlett en våg av protester från människorättsorganisationer och till och med medlemmar i regeringen.
- Rätten att demonstrera är en väldigt viktig mänsklig rättighet. För en demokratisk stat som respekterar lagen är det ovärdigt att regeringen överväger att använda personlig information om medborgare, såsom en persons kroppslukt, i politiska syften, säger Barbara Lochbihler, chef för Amnesty Internationals tyska avdelning.
Lochbihler jämför metoden med sådana som användes av forna Östtysklands hemliga polis, Stasi. En liknande jämförelse har gjorts av den tyska regeringens förre talman, socialdemokraten Wolfgang Thierse, som i en intervju uppmanade myndigheterna att 'inte falla in i samma typ av polishysteri som var typisk för Stasi'.
Regeringen ska också bygga tillfälliga utomhusfängelser där man kan placera demonstranter, och polisen har utlyst ett tillfälligt undantagstillstånd inom en 40 kilometer radie kring Hotel Kempinski i Heiligendamm där toppmötet ska hållas.
Omkring 100 000 demonstranter från hela världen väntas försöka ta till sig till toppmötet. Men om demonstranterna alls tar sig in i Tyskland kommer de sannolikt att befinna sig på betryggande avstånd från G8-ledarna, eftersom regeringen har byggt en 12 kilometer lång mur av cement och taggtråd runt området där toppmötet ska hållas, till en kostnad av 100 miljoner kronor.
I veckan har demonstanterna fått oväntat stöd från den tyska författningsdomstolen som slog fast att muren är olaglig och att demonstrationer måste tillåtas så nära som 200 meter från Hotel Kempinski. Och i tisdags ogiltigförklarades demonstrationsförbudet vid flygplatsen Rostock-Laage där statscheferna landar. Men polisen har överklagat domsluten och lovar att göra det som krävs för att mötet inte ska störas.

Fakta: 

Detta händer under G8-mötet i Tyskland
Lördag 2 juni - Internationell stordemonstration i Rostock med huvudparollen 'Eine andere Welt ist möglich' ('En annan värld är möjlig'). Antifascistisk motdemonstration mot nynazistisk antiglobaliseringsdemonstration i Schwerin, 70 km söder om Rostock.
Söndag 3 juni - Aktionsdag mot jordbrukspolitik.
Tisdag 5 juni - Aktionsdag mot militarism. Alternativa toppmötet börjar i Rostock.
Onsdag 6 juni - G8-mötet börjar. Blockad av flygplatsen Rostock-Laage där G8-ledarna ska landa och blockader av vägar till Heiligendamm där mötet ska hållas på Hotel Kempinski.
Torsdag 7 juni - Stordemonstration som ska försöka ta sig till Hotel Kempinski. Konserten 'Music and messages' med bland andra Bono och Herbert Grönemeyer.
Fredag 8 juni - Aktionsdag mot klimathotet. G8-mötet avslutas.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2018 Göteborgs Fria