Textival ger dig den alternativa litteraturen | Göteborgs Fria
  • Carl Forsberg Och Katarina Gröndal arrangerar Textival.
Göteborgs Fria

Textival ger dig den alternativa litteraturen

I Malmö finns Smått Förlagt, i Umeå Litt Fest och i Stockholm Textmässan. Alternativa bokmässor. Forum för mindre förlag, kulturtidskrifter och fanzines. Till Göteborg, som i och för sig har den största bokmässan i Sverige, Bok & Biblioteksmässan, är nu en motsvarighet med namnet Textival på väg.

Personerna bakom projektet träffar vi i House of Win-Wins lokal på Tredje Långgatan. Ett ställe som för tankarna till takvåningar i New York. I detta kontorshotell, som känns och ser ut som ett slags bohemiskt kollektiv, möttes Katarina Gröndahl och Carl Forsberg. Hon, formgivare med egna företaget Cat"s Kitschen. Han, litteratören bakom Carl Forsbergs Bokförlag och tidskriften Aorta. Att de brinner för projektet går inte att ta miste på.
- Det som är spännande med de små förlagen och tidskrifterna i Sverige är att de blivit så otroligt kvalitativa på senare år. Samtidigt har de stora förlagen släppt ansvaret för den kvalitativa utgivningen och gått mer och mer in för det kommersiella. Detta är väldigt tydligt när det gäller till exempel översatt poesi. Den ges i stort sett bara ut på mindre förlag i dag, säger Carl Forsberg entusiastiskt.
Denna typ av litteratur, den kvalitativa, är dessvärre den som, enligt Katarina Gröndahl och Carl Forsberg, drunknar i utbudet från de stora förlagsdrakarna på bokmässan.
- Därför är det väldigt kul att kunna presentera den här för den litteraturälskande publiken. Samtidigt som det blir en undergroundmässa blir det också en kvalitetsmässa, säger Forsberg.

Forsberg intygar att han är mer intresserad av mindre förlags utgivning än vad han är av de störres.
- Det är de mindre man följer, för där vet man att det händer något!
- Jag tror också att denna kvalitetshöjning beror på att små och personligt drivna förlag drivs av en ambition som naturligtvis inte motsäger att de skulle kunna vara kommersiellt gångbara också, men som inte har det som sin främsta uppgift, utan som snarare ser till den goda litteraturen. Som vill lyfta fram den, och som jobbar dygnet runt med det. Det blir en kvalitetsstämpel, säger Gröndahl.
Det 'papperslösa samhället' har ju heller aldrig uppstått, tillägger Gröndahl. Och trots att det finns mycket litteratur på nätet har gemene man en viss förkärlek för det tryckta ordet, för boken, häftet, för det som går att hålla i.
- Ja, och folk har ju blivit så duktiga på formgivning också, tillägger Forsberg. Det som ges ut på de små förlagen är skitsnygga grejer. Till skillnad från det som, låt oss säga, gavs ut på sjuttiotalet med dess stenciltidskrifter och häftade böcker, handlar det nu om böcker av toppkvalitet.

Skälen till att skapa den här mässan var många, berättar Forsberg. Dels behovet av nätverkande, att de små förlagen får ett forum. Men även publiken behöver ges en ärlig chans att finna den här utgivningen. Den har inte bara svårt att nå ut på bokmässan, den har också problem att nå ut i press. Den recenseras inte lika flitigt som förlagsdrakarnas utgivning.
- Det låter kanske elakt, resonerar Gröndahl, men det är säkert bekvämare att recensera böcker som bara kommer till en, än att själv leta upp dem. Därför tror jag att det behövs ett mindre forum, som är överskådligt, som ändå har ett stort utbud, men inte ett som man drunknar i.
- Inte minst för publikens skull, instämmer Carl Forsberg. Textival är något som göteborgarna ska få och som de är värda.

Fakta: 

Textival
En fullspäckad dag där du som besökare kan ta del av seminarier, uppläsningar och ett brett och kvalitativt litteraturutbud som är svårt att hitta i den vanliga bokhandeln.
När: Lördag 26 maj
Var: House of Win-Win, Tredje Långgatan 13b

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2019 Göteborgs Fria