Göteborgs Fria

Myndighet kritiserar åter anstalt i Göteborg

Justitieombudsmannen, JO, prickar Skogome anstalten för dess posthantering. Anstalten har bland annat granskat brev som en intagen fått från sin advokat. Något som är förbjudet enligt lag.

Prickningen från JO är den andra på mindre än ett år som Skogome fått för sitt sätt att sköta posthanteringen. Förra året skrev JO i sitt beslut att anstaltens bristande rutiner gör att 'en hotbild kan tänkas uppstå mot en intagen som fått ta emot något stöldbegärligt. Det är då viktigt att detta omfattas av sekretess'. Innehållet i postförsändelser framgick av en kvittensbok som kunde läsas av internerna. Något som anstalten då fick kritik för.
Skogome kritiseras denna gång för att en intagen fick ett viktigt brev tillsänt sig med sex dagars fördröjning samt att anstalten granskat brev från en interns advokat. Ett agerande som bryter mot kriminalvårdslagen.
En intagen på den avdelning som anmält anstaltens agerande säger till GFT att han är tveksam till om rutinerna kommer ändras efter beslutet.
- Detta är inte första gången kritik riktats mot posthanteringen och sin vana trogen verkar det som man inte bryr sig nämnvärt eftersom intagna inte har varken någon organisation som kan påverka bakom sig eller möjlighet att själva påverka så att någon förändring kommer till stånd.
Mannen, som vill vara anonym, säger vidare att de intagna inte märker någon skillnad efter att JO riktat kritik mot anstalten. GFT har trots upprepade försök ej lyckats nå
anstaltschefen Lisbeth Malmqvist för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mamma polisanmäler Falkenbergs kommun efter dotterns självmord

Den 17 maj 2005 tog Felicia Pettersson, 14 år, sitt liv. Hon hade då mobbats under hela sin uppväxt. Skolverket har riktat kritik mot skolan, och Felicias mamma, Anneli Pettersson, har nu anmält Falkenbergs kommun. Hon hoppas att en utredning kan bringa klarhet i varför dottern tog sitt liv.

Göteborgs Fria

Elif vann mot Patientskadenämnden

Havva Cirik nekades kejsarsnitt av Mölndals sjukhus. Resultatet blev att livmodern sprack och hennes barn skadades för livet. Patientskadenämnden har tidigare sagt nej till ersättning men har nu gjort en omprövning. Efter snart tre års kamp får hennes dotter Elif nu ekonomiskt stöd för resten av livet.

Göteborgs Fria

Kent fick upprättelse till sist

Kent Sänd och andra personer uppväxta på Vidkärrs barnhem har berättat om hemska övergrepp. Hyllningstexten på statyn till minne av barnhemmet fördömdes av Kent Sänd i intervjuer och föredrag. På skärtorsdagen plockades inskriptionen bort - ett drygt halvår efter Kent Sänds självmord.

Göteborgs Fria

'Det handlar om missbruk av tryckfriheten'

Helena Bering försvann den 18 augusti 2004. Hon befanns senare vara mördad. I media kom fallet att omnämnas som psykologmordet och det slogs upp stort under lång tid. I flertalet artiklar spekulerades det om ritual- och sexmord. Nu berättar Helenas far, Per Bering, om hur illa behandlade de efterlevande blev av kvällspressen.

Göteborgs Fria

Försvaret ska göra polisarbete

Inom kort ska lagrådet ta ställning till ett kontroversiellt förslag om att militär ska få sättas in för bekämpning av grov brottslighet och terrorism. Redan i mars kan en proposition läggas fram i riksdagen och jurister som GFT har talat med uttrycker förvåning över hur lite uppmärksamhet utredningen har fått i media.

© 2024 Fria.Nu