Het debatt om kollektivtrafiken | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Het debatt om kollektivtrafiken

- Vi kräver rätten att åka kollektivtrafik gratis.

Det sa Örjan Eriksson, representant från Planka.nu i Göteborg, under en debatt på Hagabion i helgen.

- Har man råd att fika för 15 kronor per dag har man också råd att betala för kollektivtrafiken, svarade Johnny Bröndt (m), vice ordförande i Västtrafik AB.

Debatten som var en av programpunkterna på Motståndsdagar 3 handlade om huruvida kollektivtrafiken i Göteborg bör finansieras med skattemedel eller biljettintäkter.

- Vi behöver en kollektivtrafik som fungerar och som alla kan använda, sa Jonas Jonlund, tidigare medlem i miljöförbundet Jordens vänner.

Han argumenterade tillsammans med två företrädare från Planka.nu för en skattefinansierad, gratis kollektivtrafik. Deras motståndare hade som väntat en annan åsikt.

- Totalt skattefinansierad kollektivtrafik skulle innebära ineffektivitet och andra problem, hävdade Magnus Jacobsson (kd), styrelseledamot i Västtrafik AB, som tillsammans med Johnny Bröndt (m) och Anders Hållinder (fp) förespråkade avgiftsfinansierad kollektivtrafik.

Debatten kom till stor del att fokusera på den enskilda resenärens ekonomi. Representanterna från de borgerliga partierna menade att det handlar om prioriteringar och hur man disponerar sina pengar. Fika och alkohol togs som exempel på saker som skulle kunna prioriteras bort för att ha råd att köpa månadskort.

Enligt Ola Brunnström, representant från Planka.nu, måste kollektivtrafiken bli gratis och det är upp till politikerna att besluta om hur det ska finansieras.

- Det finns alltid pengar att få fram om ni bara vill, sa han och vände sig till de borgerliga företrädarna.

Johnny Bröndt svarade att man till exempel måste skära ner på vården eller lägga ner operan för att få fram de pengar som Ola Brunnström efterlyser.

Planka.nu startades i Göteborg för drygt ett år sedan av några kollektivtrafiksresenärer som inte längre hade råd att köpa månadskort. Istället för att köpa biljetter hos Västtrafik betalar medlemmarna in en viss summa varje månad till Planka.nu och får sedan sina eventuella böter betalda av organisationen.

Man menar att det nuvarande biljettsystemet är orättvist eftersom det inte är inkomstbaserat. Med helt skattefinansierad kollektivtrafik skulle dessa orättvisor elimineras. Magnus Jacobsson menade att de som plankar stjäl från sig själva och sina medresenärer.

Jonas Jonlund efterlyste en miljöaspekt på debatten och menade att man borde investera i kollektivtrafiken istället för att lägga ner stora summor på vägprojekt.

- De pengar som man har lagt ner på Götatunneln borde istället ha gått till att bygga ut kollektivtrafiken, menade han.

Fotnot: En längre artikel om Planka.nu och striden om kollektivtrafiken i Göteborg kommer inom kort i GFT.

Rekommenderade artiklar

Kick off poverty!

Kick off poverty! Det är mottot för årets fotbolls-VM för hemlösa som går av stapeln den 25 juli i Göteborg. Turneringen pågår i en vecka och har i år lockat lag från 28 länder.

Vårdcentral stängs i förtid för att undvika ockupation

Tre vårdcentraler i Göteborg ockuperades under torsdagen och fredagen i protest mot de förestående nedläggningarna. På Mariaplans vårdcentral i Majorna hann det aldrig gå så långt som till ockupation då en grupp upprörda vårdtagare möttes av en lapp om att vårdcentralen redan stängt.

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2018 Göteborgs Fria