Motståndsdagar på Hagabion | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Motståndsdagar på Hagabion

Statskupper, klasshat, kollektivtrafik och privatisering är några av de ämnen som stöts och blöts på Motståndsdagar 3 den 25-28 mars.

- Syftet är att skapa diskussion mellan folk med olika åsikter, säger Johan Bergström, som för tredje gången är med och organiserar tillställningen.

I juni förra året anordnades Motståndsdagar för första gången och nu hålls evenemanget för tredje gången på Hagabion i Göteborg. Den här gången har man valt att fokusera på frågor som rör Irak, Venezuela och Argentina samt klassmotsättningar i Sverige. På programmet står bland annat föreläsningar, diskussioner, utställningar och filmvisningar.

- Vi har även musik och poesi med i programmet, som en motvikt till de tyngre punkterna, berättar Johan Bergström.

Idén till Motståndsdagar föddes efter premiären av filmen Terroristerna som handlar om de som blev dömda efter toppmötet i Göteborg.

- Vi ville vidga det som filmen uppmärksammar och väcka debatt om de frågor som tas upp i den, förklarar Johan Bergström.

Förutom Hagabion är organisationerna Ingen Människa är Illegal, Alarm samt Motstånd och Solidaritet med och arrangerar Motståndsdagar 3. Planeringen för Motståndsdagar 4 är redan igång och preliminärt kommer det evenemanget hållas den 19-21 juni.

Rekommenderade artiklar

På två hjul för freden

Den 14 augusti går den officiella starten för fredsmanifestationen The Peace Cycle från London. 200 cyklister beräknas delta i manifestationen som anländer till Jerusalem den 28 september om allt går enligt planerna.

- Vi vill visa palestinierna att det finns ett europeiskt stöd för deras situation, säger Jonatan Stanczak, en av deltagarna i The Peace Cycle.

Fria.Nu

Kick off poverty!

Kick off poverty! Det är mottot för årets fotbolls-VM för hemlösa som går av stapeln den 25 juli i Göteborg. Turneringen pågår i en vecka och har i år lockat lag från 28 länder.

Fältsjukhus öppnas på Mariaplan

Omkring hundra personer samlades under onsdagen framför den nyligen nedlagda vårdcentralen vid Mariaplan. Nätverket Rädda Vården i Majorna invigde ett "fältsjukhus för 13.000 majbor". Mötet var ett led i kampen för att få politikerna att öppna vårdcentralen på nytt.

Het debatt om kollektivtrafiken

- Vi kräver rätten att åka kollektivtrafik gratis.

Det sa Örjan Eriksson, representant från Planka.nu i Göteborg, under en debatt på Hagabion i helgen.

- Har man råd att fika för 15 kronor per dag har man också råd att betala för kollektivtrafiken, svarade Johnny Bröndt (m), vice ordförande i Västtrafik AB.

Vårdcentral stängs i förtid för att undvika ockupation

Tre vårdcentraler i Göteborg ockuperades under torsdagen och fredagen i protest mot de förestående nedläggningarna. På Mariaplans vårdcentral i Majorna hann det aldrig gå så långt som till ockupation då en grupp upprörda vårdtagare möttes av en lapp om att vårdcentralen redan stängt.

© 2018 Göteborgs Fria