Vårdcentral stängs i förtid för att undvika ockupation | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Vårdcentral stängs i förtid för att undvika ockupation

Tre vårdcentraler i Göteborg ockuperades under torsdagen och fredagen i protest mot de förestående nedläggningarna. På Mariaplans vårdcentral i Majorna hann det aldrig gå så långt som till ockupation då en grupp upprörda vårdtagare möttes av en lapp om att vårdcentralen redan stängt.

Utanför Mariaplans vårdcentral samlades under fredag eftermiddag ett 50-tal personer för att protestera mot nedläggningen. Representanter från nätverket Rädda Vården i Majorna reagerade mot den oannonserade stängningen med att spärra av ingången till vårdcentralen och sätta upp lappar med texten 'Brottsplats avspärrat'.

Stefan Öberg, aktiv i Rädda Vården i Majorna, menar att brott har begåtts mot vårdtagarna i Majorna i och med stängningen och har anmält händelsen till polisen.

- En dam som var här och tog prover igår skulle komma tillbaka för att få svar idag. När hon kom hit var det stängt, berättar Öberg.

- När vi fick information om den planerade ockupationen togs ett snabbt beslut om att stänga vårdcentralen tillfälligt till på onsdag, säger Bo Rangmar, primärvårdens områdesdirektör till GFT.

Den sista mars är det officiella datumet för stängning av vårdcentralerna Mariaplan, Munkebäck, Ängås och Kannebäck. Vårdcentralen Hammarkullen ska hållas öppen till och med maj. Därutöver slås Lövgärdets och Angereds vårdcentral samman i Angereds centrum. Bergsjöns, Kortedalas och Gamlestans vårdcentraler slås ihop till en i Gamlestan. Olskrokens och Lunden slås även de samman till en vårdcentral.

Ockupationen av vårdecentralerna i Kannebäck och Ängås pågick i cirka tio timmar under torsdagen

- Det hela gick fredligt till och vi störde inte personalens arbete, uppger Yvonne Johannesson som är aktiv i nätverket SITS (sjukvården inte till salu).

I Hammarkullen vägrade folk att lämna sin vårdcentral frvilligt. 23 personer misstänks nu för olaga intrång. Vid fyratiden på fredagsmorgonen bars de sista ockupanterna ut av polisen. På fredag förmiddag återvände ett tiotal personer för att fortsätta ockupationen.

- Vi vill prata med någon ansvarig politiker, säger Elisabeth Holm, en av ockupanterna.

I Ängås, Kannebäck och Hammarkullen bevakas nu ingångarna av Securitas. Legitimation krävs för att få komma in på de berörda vårdcentralerna.

Bo Rangmar tror inte att ockupationerna kommer att påverka hälso- och sjukvårdsnämndens beslut.

- Jag har fört vidare den information som jag tagit del av från ockupanterna till de berörda politikerna. Personligen tycker jag inte att besluten om nedläggning är speciellt bra men vi lever i en demokrati och jag följer de politiska besluten, kommenterar Rangmar.

Rekommenderade artiklar

Kick off poverty!

Kick off poverty! Det är mottot för årets fotbolls-VM för hemlösa som går av stapeln den 25 juli i Göteborg. Turneringen pågår i en vecka och har i år lockat lag från 28 länder.

Het debatt om kollektivtrafiken

- Vi kräver rätten att åka kollektivtrafik gratis.

Det sa Örjan Eriksson, representant från Planka.nu i Göteborg, under en debatt på Hagabion i helgen.

- Har man råd att fika för 15 kronor per dag har man också råd att betala för kollektivtrafiken, svarade Johnny Bröndt (m), vice ordförande i Västtrafik AB.

© 2018 Göteborgs Fria