Frågetecken kring kemikalier i menskoppar | Göteborgs Fria
  • En del menskoppar innehåller kemikalier som man vet för lite om för att de ska kunna bedömas. | Foto: Janerik Henriksson/TT

Frågetecken kring kemikalier i menskoppar

(TT)

Kemikalieinspektionen har gjort sin hittills största undersökning på bindor, tamponger, menskoppar, trosskydd och inkontinensskydd. Ungefär en tredjedel av de farliga eller misstänkt farliga ämnena hittades, men halterna var väldigt låga. Dessutom fanns inte det inga spår alls av det omskrivna bekämpningsmedlet glyfosat i någon av varorna.

–Man behöver inte vara orolig för sin hälsa om man använder de här produkterna. Ingen av halterna skulle kunna påverka negativt, säger Margareta Daho.

Däremot hittades tre ämnen som inspektionen inte kunnat riskbedöma i några menskoppar, eftersom det saknas tillräckligt med information om ämnena. Men de uppmätta halterna är låga och inspektionen planerar att informera företagen som tillverkar kopparna.
–Det är möjligt att det finns ämnen som vi inte kunnat fånga upp, men de viktigaste har vi hittat enligt vår bedömning och det är roligt att se att företagen har så bra produkter på marknaden, säger Margareta Daho.

Däremot har inspektionen inte tittat på risken för besvär på grund av bakterieinnehåll, som exempelvis den så kallade tampongsjukan, Toxic shock syndrome (TSS), som orsakas av bakterier och kan uppstå vid användning av tamponger.


NINA KÖNIG/TT

Fakta:

Så gick undersökningen till

Kemikalieinspektionen har sökt efter 62 farliga och misstänkt farliga kemiska ämnen i produkter som bindor, tamponger, menskoppar, trosskydd och inkontinensskydd köpta i svenska butiker och på nätet.

Av dessa hittades totalt 21 ämnen, nästan uteslutande i låga halter som inte är förbjudna i den här typen av produkter.

Inspektionen gjorde sedan en bedömning för 18 av de 21 ämnena som hittades i produkterna.

Tre av ämnena gick inte att riskbedöma eftersom de saknades tillräckligt med information om dem.

Källa: Kemikalieinspektionen
 

Rekommenderade artiklar

Miljömemory av unga företagare

Ung företagsamhet är en organisation som utbildar ungdomar i att driva företag. Gymnasieelever får chansen att prova på ta fram en produkt och att marknadsföra och sälja den.

Simon Parker, Isac Norlander, Isak Popovski, Elias Leverud, Amna Sahovic och Emil Yfver på Thorildsgymnasiet i Stockholm har bildat ett företag för att sälja ett miljömemory. Jerker Jansson har träffat dem.

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Landets Fria Syre är här

Med en planet i kris önskar många ställa om till ett klimatsmartare liv. Men att verkligen ta steget och ställa om sitt eget liv kan vara svårt. Därför återstartar vi nu Landets Fria Tidning under nya namnet Landets Fria Syre – tidningen för dig som vill ställa om världen. Men för att lyckas behöver vi din hjälp.

© 2019 Göteborgs Fria