Cannabis släpps fritt i Kanada i höst | Göteborgs Fria
  • Foto: Don Ryan/TT | Cannabisentreprenörerna Adam Smith och Brooke Smith i den sistnämndas affär i Portland, Oregon, där drogen är laglig. Snart följer Kanada efter.

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

KANADA (TT)

Den 17 oktober. Då blir cannabis tillåtet i Kanada, meddelar premiärminister Justin Trudeau. Landet blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Innan förslaget träder i kraft ska senaten rösta om saken och sedan måste generalguvernören ge sitt samtycke. Senaten kan dock inte stoppa förslaget, som mest fördröja det.

–Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske i mitten av september, säger Bill Blair, regeringspartiet Liberalernas ansvarige i frågan, till medier i Ottawa.

Svart sektor

För premiärminister Justin Trudeau, som erkänt att han rökt marijuana vid några tillfällen även i vuxen ålder, är det ett vallöfte som infrias. Och han tror att andra vill följa efter.

–Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör, sade han till nyhetsbyrån AFP nyligen.

–De inser att det regelverk som funnits inte hindrar unga från att få enkel tillgång till cannabis.

Trudeau ser det också som att man tar en svart sektor och gör den vit, ekonomiskt och skattemässigt. Och det är ingen liten sektor – myndigheten Statistics Canada beräknar att omsättningen blir 5,7 miljarder dollar (38 miljarder kronor) per år. Finansminister Bill Morneau hoppas på 400 miljoner dollar i skatteintäkter – pengar som i och för sig centralmakten delar med provinser och territorier.

Index på börsen

Legaliseringsprocessen, som började med medicinskt bruk för över två decennier sedan, lockar också investerare från hela världen. Det finns sedan flera år tillbaka ett "marijuanaindex" på Torontobörsen. Indexet rusade upp med många hundra procent, baserat bland annat på Trudeaus vallöften, under 2016 och 2017, men har hittills i år fallit kraftigt.

När lagen träder i kraft ska såväl produktion som försäljning och konsumtion av drogen tillåtas. Men liksom med tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Till exempel ska privatpersoner få odla högst fyra plantor hemma.

Personligt innehav ska vara begränsat till 30 gram och försäljningsställen ska godkännas av myndigheterna.


HENRIK SAMUELSSON/TT

© 2019 Göteborgs Fria