Recension


Litteratur
Vi hör av oss Författare: Jacob Sundberg Förlag: Atlas

  • Jacob Sundberg.
Fria Tidningen

Underhållande om vår självupptagna tid

Vi hör av oss är en novellsamling på temat anställningsintervju. ”Lättsmält samtidssatir”, skriver Kristian Borg.

Efter att just ha gått på anställningsintervju är det med stor bävan jag öppnar debutanten Jacob Sundbergs novellsamling Vi hör av oss. Före intervjun hade jag inte sökt ett jobb på många år och skakade som en osäker tonåring. Väl där gick det bra, men snart kom nervositeten tillbaka. För nästan lika stressande som utfrågningssituationen och känslan att aldrig kunna förbereda sig tillräckligt är väntan efteråt på samtalet som kanske aldrig kommer. Och alla frågor och förebråelser. Verkar jag introvert eller gåpåig? Duger jag åt dem? Vet jag ens vad jag håller på med? Varför sa jag ”jag måste verkligen kämpa när jag skriver reportage” i intervjun hos en tidning där reportagen är grundläggande? Hur ärlig (dum) får man bli?

I nio noveller med anställningsintervjun som röd tråd skärskådar Jacob Sundberg några av mänsklighetens mest osmickrande sidor. Psykopater, narcissister, socialt inkompetenta och allsköns elitister passerar. Samtidigt är de fullt mänskliga: osäkra, anpassningsbara, fördomsfulla. I En exotisk touch uppvisar Sundberg en fingertoppskänsla för att fånga pinsamma situationer. Den självgode antirasistiske vd:n Alfred Hansson på konsultfirman råkar nästan rekrytera Said, som skulle kunna vara jihadist bara på grund av sitt namn. Påtaglig skämskuddeläsning.

I Känsla för form vill läraren Jenny Sundin sadla om till jobb i inredningsbutik, vilket passar henne perfekt då hon ju har en utsökt känsla för smak. Hennes självuppfattning ska utmanas radikalt. I arbetsintervjuer betonar vi nog gärna sidor som vi tror att betraktaren vill se. Men det är inte alltid vi har rätt.

Låt gå för att persongalleriet är karikatyrartat och överraskningsmomenten få. Vi hör av oss är en rolig och underhållande liten satir om vår tid. Sundberg är skicklig på att gräva där det gör ont och skildrar träffsäkert vår tids besatthet vid karriärism och personlig utveckling. De vacklande karaktärerna på båda sidor om anställningsavtalet har otäckt nära till de undertryckta drifter som vi alla brottas med: svartsjuka, självupptagenhet, överlägsenhet – känslor som i många fall, tack och lov, saknar plats i det moderna arbetslivet.

På metanivå kan man fråga sig om boken kan ses som Sundbergs egen arbetsansökan. Det är inte så långsökt, för så fungerar det ofta i skrivande branscher. Men det vore förstås att förminska novellsamlingen och Sundbergs egna ambitioner.

Hur gick det på MIN intervju då? Jag fick inte jobbet. Men jag tror inte att det var för att jag svarade ”fel” eller framstod som en narcissist från Sundbergs bok. Jag erbjöds ju ett annat jobb på samma arbetsplats. Och jag fick komma på intervju – det är verkligen inte alla förunnat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu