Polisen: Trafikkaos vid EU-mötet kunde undvikits | Göteborgs Fria
  • Avspärrningar och polisbevakning runt Gothia Towers i Göteborg inför EU:S toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt den 17 november.
  • EU-delegaterna anländer till Hisingen, den 17 november.
  • Polisbevakning vid Gothia Towers.
  • Avspärrningar och polisbevakning runt Gothia Towers i Göteborg inför EU:S toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt.
  • Frankrikes president Emmanuel Macron och Stefan Löfven i Volvos buss på väg till Volvos fabrik under EU:s toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt den 17 november.
  • Parollerna var bland annat ”Rättvis handel” och ”Försvara de fackliga rättigheterna” när Samordningsnätverket för Det Alternativa EU-toppmötet Göteborg 2017 arrangerade en manifestation på Gustav Adolfs torg den 17 november. Ungefär 200 personer deltog och ett fåtal poliser fanns på plats.
  • Nätverket Vi står inte ut demonstrerar för att ensamkommande unga flyktingar ska få stanna i Sverige i Göteborg under EU:S toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt.
  • – Vi trodde att det skulle bli någon form av aktion från vänster eller höger, och hade personal för sådant. Men det hände ingenting, berättar polisens kommenderingschef Erik Nord.
  • Storbritanniens premiärminister Theresa May anläder till Eriksbergshallen i Göteborg den 17 november.
Göteborgs Fria

Polisen: Trafikkaos vid EU-mötet kunde undvikits

Göteborgs trafik lamslogs men det blev inga våldsamma protester eller nazistdemonstrationer. Även trafikkaos kunde undvikits 31– om polisen fått vara med och planera.

Den 17 november möttes EU:s ledare i Göteborg och få kunde undvika att märka hur polisbilar trafikerade gatorna och hur trafiken lamslogs. Det var en av de största polisoperationerna i Göteborg i modern tid. Totalkostnaden för insatsen har ännu inte beräknats men en prognos är att priset för extrakostnader, såsom resor, inhyrda fordon, hotell för poliser och de omdiskuterade baguetterna som poliser fick som mat, uppgår till 20 miljoner kronor. Till det tillkommer stora kostnadsposter som lönekonstnader.

Var polisinsatsen överdimensionerad? Inte enligt Polisens kommenderingschef Erik Nord.

– Vi upplever inte att våra insatser var allt för omfattande, vi försökte hålla ner på insatserna så det inte skulle bli för stora trafikstockningar.

Han menar att polisen behöver gå in med mer resurser nuförtiden, på grund av terrorhotet.

– Sedan kan man ha synpunkter på att ha mötet på två platser centralt i staden som kortsluter trafiksystemet. Man ville undvika det genom att ha mötet på mässan men där var det redan upptaget.

Om polisen hade fått vara med i planeringen kring mötet kunde man ha hittat en annan lösning som inte inneburit så stora trafikstörningar, enligt Erik Nord.

– Vi var inte med i diskussionen om platsen och det har vi synpunkter på. Om vi får vara med och planera i så god tid som möjligt skulle vi kanske kunna komma med andra förslag som inte innebär transporter fram och tillbaka över älven, som är väldigt känsligt.

– Jag tror inte den generationen som planerade det här på regeringskansliet var med 2001 eller vid något toppmöte så man förstår inte vilka omfattade åtgärder som behövs från polisens sida. Efter den här resan tror jag att de förstår det.

Men vissa störningar måste allmänheten kunna acceptera, anser Erik Nord.

– Kan man inte acceptera störningarna vid ett toppmöte så blir det någonstans en diskussion om vad det demokratiska systemet är värt, säger Erik Nord.

– Jag tycker ändå att det blev ok för göteborgarna trots att det blev den här uppståndelsen. Vi har högriskmatcher i fotboll som kortsluter trafiken regelbundet och där kan det till och med bli våldsamt, man gör det väldigt lätt polariserat i stället för att ha en nyanserad diskussion om varför man har mötet.

Som GFT rapporterade om inför mötet väntades inte några stora och våldsamma protester. Med facit i hand kom ungefär 200 personer till den största protestmanifestationen. Däremot väntades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrera. Så blev det dock inte.

– Det var förvånansvärt tyst, säger Erik Nord. Vi trodde att det skulle bli någon form av aktion från vänster eller höger, och hade personal för sådant. Men det hände ingenting. Vi fick uppfattningen ganska tidigt att NMR kanske dyker upp snabbt med sina 50-manna demonstrationer, men de är ganska få och vi tror att de förstod att om de gör en sådan demonstration när det är så mycket poliser ute kommer de kunna hanteras väldigt enkelt.

– När det gäller en spontandemonstration från vänstersidan kunde man tänka sig att autonoma vänstern skulle ge sig in i någon befintlig demonstration och försöka skapa oreda, men om något sådant väntas brukar vi få reda på det och vi fick inga signaler. Det var nästan oroväckande tyst. Men nu visade det sig att det var tyst för det fanns inga sådana initiativ.

Rekommenderade artiklar

Mohammad: ”Vart ska vi ta vägen?”

Mohammad Alyoussef, hans gravida fru och deras 2-åriga barn måste lämna sitt andrahandsboende den 15 december: “Det finns inga lägenheter – var ska vi bo?”.

Lars: "Vill kunna bo med min son"

Inbrotten satte egna företag i konkurs och han tvingades sälja lägenheten. Nu är Lars i akut behov av en bostad för sig och sin 12-åriga son.

© 2021 Göteborgs Fria