• Vanja Holm, Susanna Lindeborg, Stig Boström, Katarina Karlsson och Cecilia Wennerström i Salamander, som återförenas för en spelning på fredag.
  • Salamander gjorde succé på Northsea Jazz Festival.
Göteborgs Fria

Salamander lever upp på nytt

Salamander leddes av saxofonisten Cecilia Wennerström. Nu återförenas kvintetten för en unik spelning.

Ett eruptivt utbrott på saxofon inleder Salamanders debutskiva Live At Northsea Jazz Festival. Tolv minuter senare rundas Andra kvällar av med smeksamma toner. Det är lyssning som denna kalla novembermorgon fungerar utmärkt som temperaturhöjare.

– Att vi valde att inleda skivan med "Andra kvällar" var ingen slump, den är otroligt bra och så fint utförd, säger Cecilia Wennerström, grundaren av Salamander.

Salamander bildades 1979 och gjorde snabbt avtryck med ett musikaliskt koncept bestående av frijazz och experimentellt. 1981 blev de inbjudna till Women's Jazz Festival i Kansas City, en spelnings som fick den renommerade jazzkritikern Leonard Feather att skriva en hyllningstext i Los Angeles Times.

– Det var stort, säger Cecilia Wennerström, samtidigt var vi ett kaxigt band som tyckte vi förtjänade lovord.

För att beskriva attityden de hade återberättar hon hur de blev inbjudna till Warner Brothers för ett möte.

–Vi tågade i på deras kontor i New York utan att tycka att det var något märkvärdigt. Vi hade inte klätt upp oss för detta viktiga möte utan kom i det vi hade på oss, det var den attityden som rådde i bandet. Att mötet inte ledde till något samarbete brydde vi oss heller inte om, det var musiken som var viktig och vi visste hur vi ville låta. Om folk gillade oss fick de göra det, om de inte gjorde det så körde vi ändå vidare med vår grej, skrattar Cecilia Wennerström, som tillägger att kaxigheten avtagit med åren.

Samma år som Salamander blev inbjudna till Kansas spelade de på den inflytelserika musikfestivalen Northsea Jazz Festival. Spelningen spelades in och blev Salamanders debutalbum.

– Det var en speciell spelning för oss. Jag tror inget band har fått samma publikrespons där, festivalen var tvungna att arrangera en extrakonsert dagen efter, berättar Wennerström.

Tankarna på en återutgivning har funnits ett tag, men efter att Cecilia fått hyllningar från Brasilien tog planerna fart.

– Det var en brasiliansk saxofonist som tog kontakt genom Facebook och ville göra en intervju med mig. Han var lyrisk över Salamander. Det triggade igång mig att genomföra återutgivningen, säger Cecilia, som i samband med utgivningen även anordnar en releasespelning på Music Lovers Café.

– Det blir en anspråkslös tillställning, men det ska bli oerhört kul att spela ihop igen med originaluppsättningen som fick det stora genombrottet.

Bandet bildades i samband med att Cecilia Wennerström blev antagen på Musikhögskolan i Göteborg där hon snabbt knöt nya kontakter.

– Som saxofonist var det en tuff tid att hitta sammanhang att ingå i, det fanns få förutom mig själv som var blåsare. Redan när jag kom in på skolan hade jag en dröm om att starta en grupp tillsammans med Susanna Lindeborg. Hon tyckte det lät kul och sedan ramlade jag på Vanja Holm. Till slut var vi en kvintett där fyra medlemmar var kvinnor.

Att ständigt bli påmind om att Salamander var en kvinnlig konstellation var tröttande, säger Wennerström.

– För mig var musiken vi skapade det som var intressant, inte att det var kvinnliga musiker som gjorde den. Och till slut blev jag jäkligt trött på att ständigt bli påmind om att jag var en kvinnlig musiker och att jag ständigt fick besvara frågor om detta. Jag har under åren försökt att gå på och göra min grej, säger Cecilia Wennerström.

Med över trettio års erfarenhet i branschen ser Wennerström också positiva förändringar gällande jämställdhet. Framförallt är hon positiv till att se allt fler kvinnliga instrumentalister ta plats. Att förbättra villkoren för kvinnliga musiker genom kvotering är hon dock tveksam till.

– Jag är meritokrat och anser att det är hur duktig man är som spelar roll, inte något annat. Jag tror inte på kvotering i längden, säger hon och pausar.

– Samtidigt kan jag konstatera att det på sätt och vis tog 30 år för mig att få uppdrag som musiker och inte bara som "kvinnlig musiker".

Salamander var med sin originaluppsättning ett kortlivat band. Under olika konstellationer levde dock bandet kvar till 1991. Efter det inledde Cecilia Wennerström ett samarbete med Marie Selander och spelade dessutom i storband ledda av Nisse Sandström, Gugge Hedrenius och Bernt Rosengren.

I slutet av 90-talet inleddes solokarriären med albumet Minor Stomp. Senaste skivan, Lydian mars, släpptes 2013. Låtarna från Salamander lever dock vidare.

– Även om det blir en engångsföreteelse med återföreningen kommer jag fortsätta att spela Salamander-låtar, och till dessa hör "Andra kvällar".

Fakta: 

Cecilia Wennerström

Ålder: 70 år

Bor: Enskede, Stockholm.

Aktuell: Återutgivning av Salamanders debutalbum Live At Northsea Jazz Festival. Livespelning, 17 nov, kl 17, Music Lovers Cafe.

Mer info: www.wela.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu