Tre häktade för vapen och nazistsymboler | Göteborgs Fria
  • Häktningsförhandlingar mot tre män i Göteborg som misstänks för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Tre häktade för vapen och nazistsymboler

De tre män som greps i samband med en razzia i Frölunda häktades på måndagen. Vid razzian fann polisen sprängmedel, vapen och nazistsymboler.

Vid torsdagens razzia mot en lägenhet i Frölunda fann polisen tio kilo sprängmedel, en pistol, narkotika, ammunition, flera knivar och en mängd nazisymboler, rapporterar Aftonbladet och Göteborgs-Posten. I går, måndag, hölls häktningsförhandlingarna gällande den 50-åriga man som bor i lägenheten samt två män i 25- och 30-årsåldern. En av de yngre männen är en nära släkting till 50-åringen. På söndagen hade männen begärts häktade och på måndagen meddelade tingsrätten att samtliga tre ska skulle häktas, skriver GP.

50-årsåldern har tidigare varit engagerad i Svenska motståndsrörelsen (som nu heter Nordiska motståndsrörelsen, NMR) och Soldiers of Odin, som förra året uppmärksammades för sin patrullering bland annat på långgatorna i Göteborg. Mannens advokat Anders Lysén säger till Aftonbladet att hans klient nu har lämnat grupperna. 50-åringen erkänner att han förvarat vapen och sprängmedel i lägenheten men nekar till att han tänkt använda dessa i brottsliga sammanhang, enligt Aftonbladet.

I Västra Götaland har nivåerna för rasideologiska aktiviteter ökat, och det är NMR som står för merparten, enligt Expo. Mellan år 2008 och 2015 ökade antalet aktiviteter i Göteborg från 66 stycken till 130 stycken. Det gör att Göteborg nu en plats där vitmakt-miljön är som mest aktiv. Sedan Expo gjorde sin undersökning har flera allvarliga attentat utförts. Bland annat bombdåden mot Syndikalistiskt forum i november förra året, bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda där en man skadades allvarligt i januari och den utplacerade bomben, som inte detonerade, vid flyktingboendet på Lilleby camping i januari. I alla tre fall har NMR-aktivister dömts.

Nu arbetar både Säkerhetspolisen, Säpo, och polisen i region väst med ärendet.

Fakta: 

Därför häktas männen

Person A

Man i 50-årsåldern, boende i Frölunda.

Har tidigare varit engagerad i Svenska motståndsrörelsen (som nu heter Nordiska motståndsrörelsen, NMR) och Soldiers of Odin.

Häktad på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor.

Erkänner innehavet, men inte att han haft något brottsligt uppsåt.

Person B

Man i 25-årsåldern, yngre släkting till 50-åringen.

Bor i Göteborgsområdet.

Häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt lagen mot brandfarliga och explosiva varor grovt brott.

Nekar till brotten, meddelar hans advokat till GP.

Person C

Man i 30-årsåldern, bor i Göteborgsområdet.

Häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt lagen mot brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Tingsrätten fann inte skäl att häkta honom för misstänkt för grovt brott mot vapenlagen.

 

Nazistiska NMR:s dåd i Västra Götaland

Mars 2013: Fyra män med kopplingar till NMR misshandlar en man i Trollhättan. (ETC)

11 november 2016: En bomb detonerar utanför Syndikalistiskt forum. Det leder till materiell förstörelse men inga personskador. Ledande nazist inom NMR döms. (Aftonbladet)

5 januari 2017: En bomb detonerar vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En man som arbetade som städare får livshotande skador. (Aftonbladet). Den ledande NMR-nazisten och ytterligare en person med kopplingar till NMR döms.

25 januari 2017: En bomb upptäcks på flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben detonerar aldrig. Den ledande NMR-nazisten och ytterligare två personer med kopplingar till NMR döms. Två av personerna har deltagit i militär träning i Ryssland innan dåden utfördes, enligt åklagaren. (GP)

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria