Okänt var fascistmötet hålls i dag | Göteborgs Fria
  • Stockholm, 30 november 2008. Daniel Höglund håller tal i genskap av ordförande för Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front. Han var med och grundade Svenskarnas parti och valdes in i kommunfullmäktige i Grästorp år 2010. Han är konfrencier på Europa Terra Nostras konferens i Göteborg den 28 oktober.
  • Udo Voigt (tv), EU-parlamentsledamot från tyska nazistpartiet NPD, är en av talarna på mötet i Göteborg den 28 oktober. Här tillsammans med Horst Mahler, som på 70-talet var inblandad i Röda Arméfraktionen (RAF) men nu är är juridisk rådgivare åt nazistpartiet NPD.
  • Svenskarnas parti demonstrerar i Eskilstuna 1 maj 2012. Partiet har nu lagt ner och tidigare topparna från partiet är nu engagerade i APF/Europa Terra Nostra.
Göteborgs Fria

Okänt var fascistmötet hålls i dag

Fascistiska Europa Terra Nostra håller konferens i Göteborg i dag. Men var är fortfarande okänt. Polisen: vi tar gärna emot tips.

I dag, 28 oktober, kl 12 inleder Europa Terra Nostra sin internationella konferens i Göteborg. Till skillnad mot Nordiska motståndsrörelsens manifestation i Göteborg den 30 september där ett av gruppens egna syften var att synas så mycket som möjligt så vill de här arrangörerna hålla en låg profil. Och så verkar det också bli. I nuläget är det inte offentligt var mötet kommer att hållas, och inte heller polisen har information om någon adress. Polisens presstalesperson Hans Lippens, säger på lördagsförmiddagen att polisen gärna tar emot tips om var konferensen äger rum.

– Vi vet inte var mötet hålls, vi känner inte till några protester och vi har inga särskilda resurser för detta i nuläget. Sedan har vi alltid en beredskap ifall något händer, polisen har alltid beredskap för oförutsedda händelser, säger Hans Lippens, till GFT.

Europa Terra Nostra är en stiftelse som är knuten till det rasideologiska partiet AFP, Alliance for Peace and Freedom och samlar nazister, fascister och förintelseförnekare i Europa. I APF är också stödet för Ryssland centralt. Återkommande i APF:s dokument är spridande av antisemitiska konspirationsteorier och rasideologiska föreställningar om en påstådd "judisk agenda" som går ut på att få ned födelsetalet av "vita barn".

– APF är en grupp som har rötter i militant fascism i Europa. Ordföranden Roberto Fiore kopplas samman med terrorgruppen Beväpnade revolutionära cellerna, NAR, som bland annat sprängde järnvägsstationen i Bologna 1980 där 100 personer dog och över 200 skadades, sa Daniel Wiklander, chefredaktör på Expo, i en tidigare intervju med GFT.

Från Sverige består de engagerade i APF/Europa Terra Nostra till stor del av medlemmar från nu nedlagda Svenskarnas parti. Till konferensen i Göteborg är flera internationella och inhemska talare inbjudna, bland annat förintelseförnekaren Herve van Laethem som flera gånger blivit dömd för sin öppna rasism, Udo Voigt, EU-parlamentsledamot från tyska nazistpartiet NPD, Dan Eriksson, ordförande för Europa Terra Nostra, tidigare aktiv i Svenskarnas parti, som nu driver den nazistiska podden Motgift och Stefan Jacobsson, tidigare ordförande för nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti och nu APF:s generalsekreterare. Konferencier är Daniel Höglund, som var med och grundade Svenskarnas parti och valdes in i kommunfullmäktige i Grästorp år 2010.

Temat för konferensen är ”Vändpunkt Syrien” och organisationen skriver själva i inbjudan att det som händer i Syrien är ”första gången som globalisterna förlorar ett krig och en historisk seger för alla som tror på nationell suveränitet och motsätter sig den anglosionistiska unipolära världsordningen.”, vilket i det här sammanhanget syftar på den nazistiska tanken om en judisk världskonspiration.

Medarrangörer til dagens konferens är Motgift och Logik förlag. Enligt Expo startade Motgift som en del av nazistiska Svenskarnas partis propagandaapparat under namnet Radio framåt, sedan dess har kanalen blivit oberoende och bytt namn till Motgift. I sina radioinslag har man hyllat nazistiska terrororganisationer, exempelvis amerikanska The Order, talat om “raskrig” och uppmanat till våld, enligt Expo, som pekar på att antisemitismen är frekvent närvarande. Svenskarnas Parti-toppar står också bakom Logik Förlag, som Logik Förlag. Förlaget har bland annat hållit en konferens år 2015 där man bjöd in den internationellt kände rasideologen Kevin Macdonald och förintelseförnekaren Mark Weber.

Europa Terra Nostras konferens pågår den 28 oktober kl 12-19.30.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria