Tentakel med känsla för rytm | Göteborgs Fria
  • Tentakel är Pontus Torstenssons soloprojekt. Uppträder ikväll På Oceanen tillsammans med japanska bandet Minami Deutsch.
Göteborgs Fria

Tentakel med känsla för rytm

Pontus Torstensson fortsätter att utveckla soloprojektet Tentakel. I samband med släppet av albumet Two face spelar han ikväll på Oceanen.

Namnet som Pontus Torstensson tagit till sitt soloprojekt känns passande. Att två armar skulle vara nog för att skapa den explosion av ljud och rytmer som Tentakel står för är otänkbart.

– Ja, ett par extra armar skulle inte vara dumt just nu, säger Pontus Torstensson, som försöker hålla styr på sin son samtidigt som han pratar i telefon med Göteborgs Fria.

Om han fick önska sig något mer skulle det vara något bättre kondition.

– Det är krävande att spela trummor som jag gör, efter en spelning brukar jag känna mig helt tom och utpumpad, så lite träning kanske vore en bra idé.

Allt handlar om prioriteringar och för Pontus Torstensson kommer musiken i första rummet. Den senaste tiden har mycket tid gått till inspelningarna av Tentakels nya album Two Face, som släpps i dagarna, utöver det figurerar Torstensson i band som Sork, Fontän och The Exorcist GBG.

– En fördel med soloprojektet är att jag själv kan bestämma när jag ska repa utan att behöva kompromissa med andra, skrattar Pontus Torstensson.

– Ibland är det skönt att få styra över musiken på egen hand, och i Tentakel har jag den friheten. Men det är samtidigt lite meckigt att få till allt på egen hand. Jag styr diverse syntar med olika pads, så känslan är väl ändå att det låter som ett helt band.

Att som soloakt vara låst bakom trummorna, är det en utmaning?

– Jag gillar att vara lite dold för publiken. Jag brukar ha visuals också så att publiken har något annat att titta på, säger Pontus, som utlovar smakprov från nya skivan när han ikväll spelar på Klubb High Times arrangemang på Oceanen.

Tentakels självbetitlade debut släpptes 2015 och beskrevs som "kosmisk, elektronisk krautdisco med ambienta inslag". Och med nya albumet fortsätter Tentakel på det inslagna spåret.

– Man kommer att känna igen ljudbilden. Skillnaden är väl att jag planerat lite mer i förväg den här gången, skrivit lite mer material vilket gör att det är mer av riktiga låtar nu, tidigare var det mer jams i studion.

Du delar ikväll scen med de japanska krautmanglarna Minami Deutsch, som jag tycker ligger ganska nära ditt uttryck.

– Jag kände inte till dem sedan tidigare men efter att ha lyssnat in mig något känns de som ett spännande band och det ska bli kul att se dem.

Fler spelningar med Tentakel står på programmet i höst. Sedan är det inte långt kvar till nästa skivsläpp.

– Det är med Exorcist GBG och tanken är att albumet ska komma i januari. Det är mycket på gång, men jag är en rastlös person så det passar mig.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2021 Göteborgs Fria