• Elinor Askmar, från Studiefrämjandet, arranegrar Framtidsveckan som uppmärksammar lokala hållbarhetsinitiativ.
Göteborgs Fria

I dag startar Göteborgs stora hållbarhetsvecka

Göteborgs stora hållbarhetsfestival Framtidsveckan inleds i dag med invigning på Operan. GFT har pratat med arrangören som ser hur hållbarhetskampen flyttar fram positionerna.

För fjärde året i rad arrangeras hållbarhetsfestivalen Göteborgs Framtidsvecka, med en rad olika föreläsningar, konserter och andra event. Syftet är att sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Enligt arrangörerna är festivalen till för alla som vill göra något för att förbereda och anpassa samhället till klimatförändringar, resursbrist, oljetopp, ekonomiska och sociala kriser och hitta nya lösningar på man lever och organiserar sig.

– Folk behöver samla sig – det finns massa saker som händer i Göteborg, och massa rörelse, det är något helt annat nu jämfört med för sex-sju år sedan. Då var det inte så mycket aktivitet men nu är många initiativ igång, säger Elinor Askmar, från Studiefrämjandet, som arrangerar veckan tillsammans med bland andra Operan, Hyresgästföreningen, Världskulturmuseet, Naturskyddsföreningen och Djurens vänner.

Elinor Askmar menar att mycket har hänt under de år som hon jobbat med hållbarhetsfrågorna.

– Dynamiken ser annorlunda ut mellan aktivism, samhälle, institutioner och beslut på internationell nivå. Nu har vi ett Parisavtal och alla kommunala tjänstmän och regionerna måste jobba med ett fossilfritt Sverige. När jag började jobba med mat och odling 2010 var det få som fattade varför vi skulle hålla på med det, men nu har vi en lokal livsmedelsstrategi och det finns många små initiativ och kvartersodlingar. Vi är långt ifrån ett hållbart livsmedelssystem, men det har hänt mycket på några år.

I dag, måndag, är det invigning på GöteborgsOperan, med uppträdande av Etzia och fokus på kultur. Elinor Askmars förhoppning är att veckan ska leda till ett väckt intresse för hållbarhetsfrågor hos vissa och en nytändning för redan engagerade.

Fakta: 

Göteborgs framtidsvecka

• Festivalen pågår 2–8 oktober, och event hålls på flera olika ställen.

• Framtidsveckan startade 2010 i Söderhamn av den lokala Omställningsrörelsen och Studiefrämjandet.

5 tips ur programmet

Invigning: Kulturens roll: Framtidsveckan sparkar upp portarna till Operan med ett gränsöverskridande kalas på alla fronter. Hot this year band kompar ungdomar från Kultur 4ür Göteborg, operans egen ungdomskör Diskantkören och avslutar med dancehallartisten Etzia. 2 oktober kl 18–20, GöteborsOperan – Lilla scenen & foajén.

NPF-Ninjas Lärande Labb – ett Demokratirum: Personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/variationer) Visar Vägen i ett demokratirum där de tysta, osynliga och bortglömda är med och utformar problemformuleringen och ges möjlighet att arbeta fram lösningar som gynnar alla. 2–4 oktober, Gothenburg StudioPolstjärnegatan 14.

Fossilfritt boende – Hur gör vi?: Presentationer och panelsamtal med bland andra kollektivhuset Stacken, JAK-banken, Solcellskollen, Elisabeth Undén, ordf. Göteborg Energi, Anna Ledin, miljödirektör, Miljöförvaltningen Göteborg och Peter Selberg, arkitekt med hållbarhetsfokus. 4 oktober kl 17–20, Stadsbiblioteket, Götaplatsen.

Naturens Rättigheter – en idé vars tid har kommit: Under 2017 har Naturens Rättigheter blivit ett begrepp, som bred mark då det blev känt världen över att floder i såväl Indien som i Nya Zeeland getts rättigheter som rättssubjekt. I Sverige arrangerades den internationella Earth Right Conference i april och blev en viktig milstolpe i arbetet både nationellt och internationellt. Vår föreläsare Pella Thiel arbetar med förändringsprocesser för ett samhälle i samklang med naturen. Hon är ekolog och sitter med som expert i UN Harmony with Nature departement. 5 oktober kl 14–17, Linnésalen, Globala Studier, Konstepideminsväg 2b.

Rob Hopkins – Transition Stories: Rob Hopkins, den internationella Transition Towns-rörelsens grundare, kommer till Göteborg. För lite drygt 10 år sedan startade rörelsen i Totnes, England, för att försöka mobiliera till lokal omställning och att möta samhällsutmaningar av klimatfrågor, resursbrist och ekonomiska kriser. Idag finns rörelsen på alla kontinenter och har samlat på sig massor av erfarenhet kring hur lokalt omställningsarbete kan se ut. Rob Hopkins bär med sig berättelser från hela världen, och vi får chans att lyssna på en föreläsning och delta i workshop. Obs: Krävs biljett, eventet är gratis. Köp biljetter här.

Mer under Framtidsveckan: Samtliga 27 programpunkter hittar du här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu