Något har gått fel i detta land | Göteborgs Fria

Debatt


Debatt: Nazism

  • NMR ska marschera nära Göteborgs stora synagoga på årets heligaste dag – Jom Kippur. En dag då många judar väljer att besöka synagogan. Tänk vad detta för med sig i form av otrygghet och återupplevda fasor, skriver Aron Szugalski Verständig från Judiska centralrådet.
Göteborgs Fria

Något har gått fel i detta land

Vi kan inte skratta bort de arga männen med de små hjärtana, alla fascistiska grupper har varit små en gång, skriver Aron Szugalski Verständig från Judiska centralrådet.

Som rapporterats om i media kommer den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, att marschera genom Göteborg lördagen den 30 september. Marschen kommer att passera nära stadens stora synagoga på årets heligaste dag – Jom Kippur. En dag då många judar väljer att besöka synagogan. Vad detta för med sig i form av otrygghet och återupplevda fasor har många skrivit om.

Den 20 augusti håller statsminister Stefan Löfven sitt sommartal i Eskilstuna. I sitt tal berättar statsministern om sitt besök i Auschwitz tidigare i år tillsammans med Livia Fränkel och han konstaterar helt riktigt:

”Men antisemitismen lever också bland högerextremister. På 1 maj för fem år sedan försökte nazister demonstrera här i Eskilstuna. Den 1 maj i år demonstrerade cirka 500 nazister i Falun. Nordiska Motståndsrörelsen fanns på plats under Almedalsveckan. De vill demonstrera i Göteborg under Bokmässan […] Det kan vara lätt att försöka skratta bort dessa arga män med stora ord, små hjärtan och knutna nävar. Men alla fascistiska rörelser var små när de grundades. Och de kunde växa snabbt i svåra tider. Steg för steg flyttas positionerna fram. Vi trubbas av, tappar vår medkänsla, börjar tolerera det oacceptabla. Och på ett sluttande plan kan gränsen mellan nazisterna, de främlingsfientliga och de anständiga suddas ut.”

Vi spolar fram bandet till den 8 september. Polischef Erik Nord får frågan om varför han beslutat att tillåta nazister från att marschera i närheten av stadens synagoga på Jom Kippur: ”Tycker man inte att det är rätt att vissa grupper ska få demonstrera, då får man ändra lagen. Vi kan inte tänja på de lagar som gäller utifrån vad olika personer känner.” Det känns som att det är något som gått fel i detta land.

Judiska Centralrådet kommer att överklaga polisens beslut.

Ordförande för Judiska centralrådet i Sverige

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2020 Göteborgs Fria