• Unga väljer att stanna i Göteborg för att kunna gå i skolan även om det leder till att de blir hemlösa eller får bo trångt, berättar Ulf Kamne (MP).
Göteborgs Fria

S-beslut om ensamkommande får kritik av V och MP

2 miljoner kronor ska inom den närmaste tiden gå till att förbättra boendesituationen för ensamkommande i Göteborg, beslutade kommunstyrelsen i dag, onsdag. Det är långt ifrån tillräckligt och unga riskerar att bli hemlösa och utan skolgång, menar V och MP som ville se ett belopp på 20 miljoner kronor.

– Det är för lite pengar och för sent. Det är en oerhört tuff situation som ungdomarna befinner sig i, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Göteborg väntas få 10,8 miljoner kronor av staten i december för att förbättra situationen för ensamkommande som fyllt 18 år. Men endast 2 miljoner av pengarna ska användas den närmaste tiden, beslutade S med stöd av Alliansen på onsdagens kommunstyrelsemöte. MP och V hade gått fram med ett eget förslag där alla pengar används omgående och där kommunen skjuter till 9,2 miljoner ytterligare för att totalsumman ska bli 20 miljoner kronor.

Bakgrunden är de nya reglerna från 1 juli som innebär att kommunerna inte längre får någon ersättning för ensamkommande asylsökande som fyllt 18 år, istället är det Migrationsverkets ansvar att exempelvis ordna boende. I Göteborg har det skapat problem eftersom Migrationsverket inte har några boendeplatser i kommunen, vilket leder till att ungdomar ofta tvingas flytta. Totalt berörs ungefär 500 ensamkommande i Göteborg.

– Har man tur kan man hamna i Vänersborg, men man kan också hamna i Norrland, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

Ungdomarna riskerar också att tvingas avbryta sina gymnasiestudier, eftersom de på de nya orterna räknas som vuxna och därmed inte har rätt att studera på gymnasiet. Göteborgs stad har tidigare beslutat att de ska ha rätt att fortsätta studera i Göteborg, något som dock inte fungerar i praktiken. Eftersom Göteborg inte ordnar boenden blir pendlingsavstånden från andra städer för att plugga i Göteborg blir för långa, enligt Ulf Kamne.

– Vi brukar prata om hur vi ska få unga att gå klart gymnasiet – och det får vi inte genom att skicka iväg dem så de inte kan studera.

I Göteborg väljer många av de unga att stanna även om det inte är i organiserad form, berättar Ulf Kamne.

– De går i skolan här och är hemlösa eller bor hos någon bekants släkting, ofta trångbott, säger han. Det bidrar till en försämrad social situation i vissa stadsdelar. Det är inte bara dåligt för ungdomarna utan också för befolkningen i Göteborg som helhet. Om de får gå klart skolan får vi fler som kan ta jobb och bidra till samhället. Vi biter oss i svansen om vi snålar, säger säger Ulf Kamne.

Orsaken till att S vill vänta med att använda större delen av pengarna är att man vill invänta definitivt beslut från regeringen, vilket sker i höstförändringsbudgeten den 30 september.

– I och med all turbulens kring misstroende och liknande mot regeringen så vill vi avvakta. I vanliga fall är det osäkert om budgeten går igenom och nu känns det extra osäkert. Vi bedömer att det är rimligt att använda 2 miljoner oavsett om pengarna kommer eller inte, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Men enligt Ulf Kamne är det vanligt att använda pengar så fort staten aviserat dem, även om beslut ännu inte fattats, och han säger också att Göteborgs stad har råd att lägga ut 20 miljoner kronor även om pengarna i slutändan inte skulle komma från staten.

– Göteborgs stad har dessutom ett prognostiserat överskott på 1,2 miljarder kronor, för att få lite proportioner, säger han.

De 2 miljoner kronorna som S vill använda nu kommer inte räcka långt, enligt Ulf Kamne, och även Marina Johansson säger att de statliga 10,8 miljoner kronorna är långt ifrån tillräckliga för att ordna boenden för de 500 ungdomarna.

– Det är ett välkommet tillskott, men det är alldeles för lite pengar, säger hon. När man bor i kommunal regi på hvb-hem eller stödboende kostar det 1 700-1 800 kronor per dygn så det skulle kosta 350 miljoner kronor att ha alla i kommunala boenden, säger Marina Johansson.

Därför kommer kommunen nu fördela pengarna till föreningar istället.

– De kan göra mer för pengarna än vad kommunen kan, säger Marina Johansson, och tar upp att det kan handla om ideellt arbete och om att det inte ställs samma krav på föreningar som på kommunen.

Är inte det att föra över ansvaret på ideella att lösa situationen?

– Från dag ett har de ideella varit på tå och gjort fantastiska insatser, det är positivt med frivilliga och vi vill stödja dem. Sedan är det fortfarande regeringens och riksdagens mening att det är Migrationsverkets ansvar, så det är inte så att ingen är ansvarig.

Frågan om situationen för ensamkommande barn och unga har sedan i våras skapat en politisk spricka i Göteborg. I maj valde Feministiskt initiativ att lämna den rödgrönrosa ledningen i kommunen på grund av att partiet ansåg att S inte tog tillräckligt ansvar för ensamkommande. För MP:s det är det inte aktuellt att bryta samarbetet med S.

– Relationerna blir frostiga och ansträngda, men det är viktigare att vi fortsätter att bidra till en styrande konstellation än om vi inte haft den, säger Ulf Kamne.

Daniel Bernmar (V) vill inte svara ja eller nej på frågan om fortsatt samarbete med S utan säger endast att “vi konstaterar att det är ett klart tuffare klimat”.

Onsdagens beslut innebär att 2 miljoner direkt förs till social resursförvaltning ska utreda ärendet och sedan utlysa ansökan om föreningsbidrag, därefter kan föreningar ansöka om pengarna. Resterande 8,8 miljoner kommer sedan tillföras social resursförvaltning om riksdagen godkänner regeringens budgetförslag den 30 september. Dit är det för lång väntan, menar Daniel Bernmar.

– Varje dag spelar roll nu, det handlar om flera hundra personer som behöver stöd varje dag – situationen är akut, säger han.

Fakta: 

195 miljoner till kommunerna

• Sedan 1 juli får kommunerna inte ersättning för ensamkommande som fyllt 18 år, istället är det Migrationverkets ansvar att ordna boende.

• Regeringen vill tillföra kommunerna 195 miljoner kronor för att fler unga ska kunna bo och studera i sin kommun. Göteborg väntas få 10,8 miljoner av dessa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu