De manifesterar för bättre vård | Göteborgs Fria
  • För ett år sedan hölls manifestationen En annan vård är möjlig på 26 orter. På söndag är det dags igen.
Göteborgs Fria

De manifesterar för bättre vård

”Slut på rean – en annan vård är möjlig” är parollen för en manifestation som hålls på Järntorget på söndag. Sjuksköterskan Mattis Nilsson, som nyligen sa upp sig från Sahlgrenska, är en av arrangörerna.

– Problemen är att vi knappt har några vårdplatser längre inom slutenvården och en konstant dålig personalpolitik – folk orkar inte längre, säger Mattis Nilsson, som jobbade nio år på Sahlgrenska universitetssjukhuset men till slut sade upp sig i våras.

– Sedan 2008 har det dess blivit tyngre och tyngre, det krävs mer för att bli inlagd som patient, mer roddande med att få en patient inlagd, längre väntetider och mer belastning. Jag orkade inte jobba en sommar till på Sahlgrenska, somrarna är mest utsatta. Nu jobbar jag på bemanningen på akuten i Kalmar, berättar Mattis Nilsson, som nu är med och arrangerar manifestationen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

I september förra året genomförde nätverket En annan vård är möjlig landsomfattande manifestationer på 26 orter i Sverige. Totalt deltog runt 10 000 personer. Efter protesterna fick aktiva från nätverket träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström och det hölls bland annat en hearing i riksdagen Men förhållandena inom sjukvården har inte förbättrats sedan dess, menar nätverket, som därför anordnar en ny demonstrationsdag på söndag 3 september.

Hittills planeras manifestationer på åtta orter. Bakom nätverket står framförallt vårdpersonal, men även patienter. Vårdförbundet skriver på sin hemsida att de stöttar manifestationen.

– Vården är något som rör oss alla oavsett om man är vårdarbetare eller patient, blivande patient eller anhörig, säger Mattis Nilsson.

Manifestationen i Göteborg hålls på Järntorget där det blir tal av vårdpersonal och av personer med erfarenhet av att till exempel vara patienter.

– Det behöver absolut inte vara så här – det går att bedriva bra vård. Sverige har gjort det förut. Det går att ha en vettig personalpolitik, öppna vårdplatser och rimlig bemanning.

Fakta: 

Manifestationen hålls 3 september kl 14–15.30.

Rekommenderade artiklar

De vill stoppa krigsövningen Aurora 17

Övningen Aurora 17 bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. Det menar nätverket som står bakom protestdagarna Stoppa Aurora som pågår i Göteborg 15–18 september.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2020 Göteborgs Fria