De vill stoppa krigsövningen Aurora 17 | Göteborgs Fria
  • – Vi vill uppmärksamma att Sverige deltar i upptrappning och krigsförberedelser, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för protestlägret Stoppa Aurora.
Göteborgs Fria

De vill stoppa krigsövningen Aurora 17

Övningen Aurora 17 bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. Istället borde Sverige fokusera på fredliga former av konfliktlösning. Det menar nätverket som står bakom protestdagarna Stoppa Aurora som pågår i Göteborg 15–18 september.

– Vi vill uppmärksamma att Sverige deltar i upptrappning och krigsförberedelser, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för Stoppa Aurora, ett protestläger med föreläsningar, aktionsträning, samtal, möten och aktion som hålls i Göteborg den 15-18 september.

Bakom Stoppa Aurora står en rad organisationer, som Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Göteborgskretsen, Svenska Freds i Göteborg, Ofog och Nej till Nato.

Nätverket är kritiska till hur Ryssland pekas ut som fiende i övningen.

– Vi ökar risken för krig genom att utse en fiende – vi försvarar oss bättre med en alliansfri politik, säger Karin Utas Carlsson.

Faktumet att Rysslands stora militärövning Zapad, som betyder Väst, ska hållas samtidigt visar på hur Aurora 17 blir mer än en övning; det blir en reell styrkeuppvisning och upprustning från båda parter, enligt Stoppa Aurora.

Finns det inte anledning att vara orolig för Ryssland och behöver inte Sverige kunna försvara sig?

– Om man nu är orolig ska man göra precis tvärtom, då ska inte trappa upp det här, säger Karin Utas Carlsson, som är fil.dr. i pedagogik och skrev sin avhandling om konfliktlösning.

– Det finns stora likheter i konfliktlösning lokalt och globalt. Om jag till exempel är oense med min granne så är det bäst att försöka ta reda på varför vi är osams, vad jag retar mig på och hur den andra uppfattar det, men inom säkerhetspolitiken gör vi precis tvärtom. Vi hotar och visar på militär styrka, något som bara skrämmer motparten och ökar rädslan hos beslutsfattare och befolkning. Det trappar ju bara upp konflikten.

Lösningen är istället samtal, diplomati och utbyten, enligt Karin Utas Carlsson.

I juli förra året trädde det så kallade Värdlandsavtalet i kraft, ett samarbetsavtal mellan Nato och Sverige. Aurora 17 är en övning i värdlandsstöd och även om det inte är någon Nato-övning ser Stoppa Aurora det som ett led i ett närmande till Nato.

Karin Utas Carlsson påpekar att Nato-länder har kärnvapen och bidrar till kärnvapenupprustning.

Aurora 17 är ingen Nato-övning, ändå pratar ni om Nato i samband med övningen?

– Praktiskt är det inte någon så stor skillnad om det är en Nato-övning eller inte när Nato-länderna USA och Frankrike är med och det är värdlandsavtalet med Nato som övas.

Under protestdagarna blir det bland annat öppna seminarier och en demonstration. Det planeras också för en ickevåldsaktion.

– Alla undrar om det blir något olagligt. Det kan bli så att någon grupp går över på skyddsområde för att visa på allvaret, det kan inträffa, men kan också vara en aktion som inte innebär civil olydnad. Vi kommer inte kunna stoppa Aurora när det väl börjat, men vi vill öka kunskapen om vad som händer, säger Karin Utas Carlsson.

Fakta: 

Stoppa Aurora

Fredag 15 september – lägret börjar

Lördag 16 september – demonstration som ett större nätverk av aktörer står bakom. Samling kl 13 på Gustav Adolfs torg, går mot Götaplatsen

Söndag 17 september – seminariedag öppen för allmänheten, på Frilagret

Måndag 18 september – icke vålds-aktion (obligatorisk icke våldsträning på lördagen för att vara med)

Sista anmälningsdag till lägret är 1 september.

Mer info: http://stoppaaurora.se

Rekommenderade artiklar

De manifesterar för bättre vård

”Slut på rean – en annan vård är möjlig” är parollen för en manifestation som hålls på Järntorget på söndag. Sjuksköterskan Mattis Nilsson, som nyligen sa upp sig från Sahlgrenska, är en av arrangörerna.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2020 Göteborgs Fria