• Bollebygd Pride.
  • Edith Bergman, Bollebygd Pride.
  • Anna Johansson, Skövde Pride.
  • Uddevalla Pride 2017.
  • Lysekil Pride.
  • Lysekil Pride.
  • Lysekil Pride
  • Skövde Pride.
Göteborgs Fria

Rekordmånga Pride på mindre orter

I år arrangeras fler Pride-festivaler än någonsin i Västra Götaland – nio stycken. Näst på tur under hösten står Bollebygd, Mellerud och Skövde Pride.

– Även om Pride finns i storstäder kan man vara ganska ensam på landsbygden. Att komma ut som hbtq-person kan dra till sig mer uppmärksamhet och det kan vara svårare att hitta sammanhang som känns trygga.

Det säger Anna Johansson som är vice ordförande för Skövde Pride, som hålls i slutet av september. I år arrangeras fler Pride-festivaler i Västra Götaland än någonsin – nio stycken. Samma ökning syns i hela landet, totalt finns nu Pride-festivaler på runt 60 orter, enligt pridekartan.se.

Annons

På fredag inleds Bollebygd Pride, som Edith Bergman är en av initiativtagarna bakom.

– Vi ville skapa något på vår ort, där vi bor, och inte bara åka till saker som händer i större städer som Göteborg och Borås. Hbtq-personer bor inte bara i stora städer, utan överallt och därför behövs Pride överallt, säger Edith Bergman.

Uppsvinget i antalet festivaler beror bland annat på att man inspirerat varandra och på ett uppdämt behov, enligt Edith Bergman och Anna Johansson.

– Det har legat och puttrat hela tiden, och nu har det exploderat: folk har fått nog av diskriminering, säger Anna Johansson.

Från den stora aktören West Prides håll välkomnar man utvecklingen.

– Vi är oerhört positiva till det, säger Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride.

Det kan vara mer utmanande att arrangera Pride på mindre orter, enligt Anna Johansson.

– Olika kommuner har kommit olika långt, vissa har satsat mycket medan andra fortfarande har inställningen att ”det finns inte här”.

Det som nu kan ses som givet i Göteborg, med exempelvis regnbågsflaggor runt om i staden, var långt ifrån självklart för bara tio år sedan, berättar Tasso Stafilidis.

– När jag kom till Göteborg 2009 och tog jobbet som verksamhetschef möttes jag först av motstånd från kommunen när jag ville flagga med regnbågsflaggor.

Nu har attityder i Göteborg förändrats och även i Skövde och Bollebygd har samarbeten med såväl kommunen som med företag fungerat bra.

– Vi samarbetade med skolan, fritidsgården, kyrkan, ett äldreboende, biblioteket, daglig verksamhet och med affärerna här i Bollebygd och alla tyckte det var jättekul. Det var en fördom jag hade att man skulle bli motarbetad, men det gick jättebra, säger Edith Bergman.

Reaktionerna från allmänheten har också varit framförallt positiva, även om Edith Bergman berättar att det finns en liten grupp personer i Bollebygd som är motståndare till festivalen och som bland annat skrivit om Pride som ”äckligt” på Facebook. I Skövde höll Nordiska motståndsrörelsen en motdemonstration förra året. I år finns inga liknande planerade manifestationer men i både Bollebygd och Skövde är man noga med säkerheten på grund av hotbilden.

– Jag är inte rädd, men man måste ändå förbereda sig på att något kan hända, annat vore naivt, säger Edith Bergman.

I både Skövde och Bollebygd har resultatet blivit långt över förväntan. Edith Bergman säger att arrangörsgruppen hade blivit glada bara 20 personer kom till paraden, istället kom 300-400 personer. I Skövde gick 4 000 personer i paraden första året. Det var en speciell känsla att se alla deltagare komma in på Hertig Johans torg, berättar Anna Johansson.

– Det var en oerhört stolthet och trygghet i den gemenskapen. Som hbtq-person är man ganska ensam många gånger, men nu såg vi att vi är inte ensamma och att vi har många goda allierade.

Fakta: 

Pride-festivaler i Västra Götaland 2017

Bollebygd Pride (25–27 aug). Startade 2016, 300–400 deltagare i paraden.

Mellerud Pride (22–23 sept). Startade 2016.

Skövde Pride (29 sept–1 okt). Startade 2015, som mest 4 000 i paraden.

Öckerö (27 maj). Startade 2017, ingen parad men 1 500 deltagare.

West Pride (7–11 juni). Startade 2007, 16 000 i årets parad.

Borås Pride (15–17 juni). Startade 2016, 3 000–3 500 i årets parad.

Hamburgsund (7 juli). Startade 2016, 450 i årets parad.

Lysekil (22 juli). Startade 2017, 800 i paraden.

Uddevalla (18–20 aug). Startade 2016, 800 personer i årets parad.

Pride-festivaler har även hållits på andra orter andra år, till exempel i Alingsås.

Läs också:

Lesbiskt liv på landet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är nazisterna som kommer till Göteborg

Den 30 september samlar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till demonstration i Göteborg. Rörelsen är på frammarsch i regionen. Jonathan Leman från Expo berättar om vilka de är.

Göteborgs Fria

Polisinsats mot pridetåg saknade lagstöd

Pride

Nu har domen mot aktivisten som protesterade mot Gaypolisen under Prideparaden i fjol kommit – personen frikänns och istället får polisinsatsen kritik.

Fria Tidningen

"Vi ifrågasätter Prides makt"

Pride

Makt är temat för årets upplaga av Stockholm Pride. Anarchopride kontrar med temat "deras makt, vårt motstånd" och menar att Stockholm Pride borde fundera kring sin egen makt och vilken bild festivalen förmedlar. 

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu