Lär för fan era söner att hålla fingrarna i styr | Göteborgs Fria

Debatt


Lava Franck
  • Way out west är överlägset den stora festival i Sverige med minst antal sexuella övergrepp - och ändå blev jag och två bekanta tjejer utsatta för just det, skriver Lava Franck.
Göteborgs Fria

Lär för fan era söner att hålla fingrarna i styr

Way Out West var bland det roligaste jag har gjort. Men jag var där för att ha kul för mig och ingen annan. Jag var inte där för mannen jag aldrig sett förut som tog på mig i publikhavet till Major Lazer ungefär klockan 23 på lördagen. Jag var faktiskt där allra minst för honom, skriver Lava Franck, 16 år.

Jag ska få ha på mig vad jag vill och känna mig hur jag vill i det jag har på mig, jag ska få dansa och sjunga med hur jag vill och känna mig hur jag vill när jag gör det, HELT utan att någon tar sig den minsta rätt till mig över huvud taget. Lär inte era döttrar att deras kjolar är för korta eller att deras toppar är för urringade – lär för fan era söner att hålla sina fingrar i styr – om man nu ska behöva föräldrarnas expertis för att räkna ut att man inte tar på någon som inte är med på det. Min kropp är min. Den är inte till för någon annans njutning än min egen. Det gör mig så otroligt ledsen och frustrerad att det är så svårt för män att inte ta sig friheter. ”Dra inte alla män över en kam.” Okej, förlåt – att det är svårt för män och de 2 procent kvinnor som utför sexuella övergrepp att inte ta sig friheter.

Till tjejen som blev våldtagen under samma spelning – hoppas du är okej.

Till dig med snuskhänderna på min kropp – hoppas verkligen inte att du är okej. Skäms.

Till mannen som satte sig bredvid mig på spårvagnen i dag fast det fanns massa andra lediga säten – förlåt att jag blev obekväm om du inte hade något illasinnat i åtanke. Men är det så jävla konstigt att jag och andra unga oroar oss och blir rädda så himla lätt? Jag tror inte det med tanke på hur det faktiskt ser ut runt omkring oss.

Way out west är överlägset den stora festival i Sverige med minst sexuella övergrepp – och ändå blev jag och två bekanta tjejer (minst) jag pratat med utsatta för det. Det kan inte vara hållbart. Ni som gör detta – ni påverkar folk! Inte mig, för jag vill inte låta det komma åt mig, men ni kommer innanför andras skinn och ni kan verkligen förstöra folks integritetskänslor och till och med deras liv. Så snälla sluta. Ni som blir utsatta – försköna det inte. Hyscha inte. Ni som blir minst utsatta – killar och män och tanter och gubbar, detta är er kamp också. Det är allas kamp och allas ansvar. Allas trygghet. Dela era erfarenheter med andra så kan de dela det vidare. Vi hjälper varandra och man är aldrig ensam när sådant här händer. Och ni som står bredvid och ser sådant här hända, snälla säg till. Det hjälpte mig i lördags!

Var rädda om varandra!

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2020 Göteborgs Fria