Kunskap ska delas på nytt makerspace | Göteborgs Fria
  • Stockholm har redan ett makerspace – något som Göteborg saknar men som Studiefrämjandet nu hoppas ska bli verklighet.
Göteborgs Fria

Kunskap ska delas på nytt makerspace

En gör-det-själv-verkstad öppen för alla där kunskap kan delas och spridas. Det är tanken bakom det så kallade makerspace som Studiefrämjandet hoppas ska bli verklighet i Göteborg.

En öppen lokal där 3D-skrivare och laserskärare samsas med symaskiner och mer traditionella verktyg för trä- och metallslöjd är tanken med det makerspace som Studiefrämjandet hoppas ska startas i Göteborg. Där ska människor kunna samlas för att både tillverka och laga saker.

– Vi har inget riktigt öppet makerspace i Göteborg i dag så som det finns i Stockholm och i Lund till exempel. Vi har varianter av det, men med lite olika kriterier för att vara medlem och med ganska nischade grupper. Vi vill skapa ett makerspace för alla, inte bara de som har pluggat och kan maskinerna, säger Emma Öhrwall på Studiefrämjandet i Göteborg och fortsätter:

– Det handlar om en demokratisering av den typen av kunskap, att göra det till en mer allmän kunskap.

De mer exakta planerna för hur ett nytt makerspace ska utformas är inte klara ännu. På onsdag kommer ett uppstartsmöte att hållas på Omställningsverkstan i Linné.

– Tanken är att en förening ska driva det här ideellt och det kommer att vara upp till dem hur det blir. Men vårt kriterium är att det ska vara så lätt som möjligt, om man behöver bli medlem ska det inte kosta så mycket till exempel, säger Emma Öhrwall.

Ringön står högst upp på listan över tänkbara placeringar av ett makerspace och de har redan hittat en möjlig lokal. Emma Öhrwall tror att det skulle kunna vara igång runt årsskiftet eller möjligtvis till våren.

– Vi har inte skrivit på kontrakt ännu men vi har kommit långt i processen. Det finns bra lokaler på Ringön som är både billiga och tillåtande där man inte stör boende till exempel. Det är också ett av få ställen där det traditionella hantverket finns kvar så det hade varit guld att få vara där.

Emma Öhrwall säger att hon märkt av ett stort intresse inför mötet, många har hört av sig och upplevelsen av att ett makerspace saknas i Göteborg delas av fler. Nu är förhoppningen att det på onsdagens möte ska komma en grupp som vill driva verksamheten.

– Jag hoppas att det kommer många engagerade göteborgare som har samma tankar som vi och vill ha ett öppet och inkluderande makerspace.

En annan förhoppning är att försöka nå ut bredare och inte bara nå dem som redan är engagerade i liknande rörelser eller grupper – något som inte är helt enkelt.

– Det är så pass nytt fortfarande, det sker inte dolt men det kanske sker i rum eller arenor där inte alla rör sig. Men det vi har märkt på sistone är att fler får upp ögonen för makerrörelsen och medvetenheten känns hyfsad i Göteborg.

Fakta: 

Uppstartsmöte makerspace

Onsdag 16 aug kl 16.30-20.30 på Omställningsverkstan på Vegagatan 1. Filmvisning av filmen MAKER inleder kvällen och kl 18.30 drar det öppna mötet igång.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2022 Göteborgs Fria