• Kerstin Bratt och Lina Ikse från Konstepidemin är på plats för att supporta barnen i Allas ateljé.
Göteborgs Fria

Konstepidemin tar med sig ateljé till Bergsjön

Allas ateljé i Bergsjön har blivit en lokal sommarsuccé i de nordöstra stadsdelarna. Ett område som tidigare varit svårt att nå för Konstepidemins barnverksamhet.

Konstepidemin vid Linnéplatsen är en sedan länge väletablerad institution i Göteborgs kulturliv. Epidemin fick sitt namn på grund av att lokalerna ligger där det en gång var sjukhus. Nu jobbas det istället för att konsten ska smitta. Verksamheten riktad mot barn och unga är likaså väl förankrad. I närmare 30 år har konstnärerna på epidemin tagit emot förskoleklasser för att väcka barnens lust till skapande.

Under sommaren har epidemin flyttat ut delar av verksamheten från Linneplatsen till Bergsjön.

– Vi har haft svårt att nå ut till nordöstra Göteborg. Så vi bestämde oss för att göra något radikalt, säger Kerstin Bratt, en av konstnärerna som leder sommarens Allas ateljé i Bergsjön.

Runt 40 barn om dagen har kommit till Allas ateljé. Sammantaget 800 deltagare som i sommar fått prova på att måla, bygga och skulptera.

Några barn ville göra en teater. Resultatet blev en dockteater med en pappkartong som grund. Ett annat projekt gick ut på att göra ett hopprep av gamla t-shirts.

När GFT hälsar på Allas ateljé har verksamheten just öppnat för dagen. Barnen är i färd med att bygga stjärtfjädrar till en fågelskulptur de gjorde dagen innan.

– Det brukar vara ett gäng som hänger på låset innan vi öppnar. Det är roligt att det är en sån pepp på att få vara med, säger Lina Ikse, den andra av dagens två ledare från Konstepidemin.

Flickorna är i majoritet under GFT:s besök. En bild som bekräftas av statistiken som Konstepidemin själva för över besökarna.

– Många flickor, men faktiskt ganska blandat. Ofta kommer hela familjer hit. Det är viktigt att barnen och deras föräldrar får skapa tillsammans, säger Kerstin Bratt och utvecklar:

– Barnen väcker lekfullhet hos sina föräldrar. En sida av dem som de mår bra av att se. Det bidrar till en känsla av att ha skapat något tillsammans. Jag tror att de vuxna mår bra av det också.

Kerstin Bratt tonar ner det som kan tolkas som kritik mot svensk och göteborgsk kulturpolitik. Det är trots allt pengar från kommunen som är grunden till projektet. Det går ändå att utläsa ett önskemål om en större och framför allt en långsiktigare satsning på kultur för barn och unga. En önskan som kan sammanfattas i en vilja till anslag för institutionaliserad kultur snarare än pengar till tidsbegränsade projekt.

Bratt ger Helsingfors som ett exempel och menar att Finland ligger långt före Sverige när det kommer till satsningen på kultur för barn. Hon berättar om ett studiebesök där de fick höra ordet ”kulturfostran” användas flitigt.

­– I Helsingfors har de en stor skola dit alla barn får komma och få kontakt med konst och skapande. Där finns också en arkitektutbildning där utbildade arkitekter lär och inspirerar alla barn från fyra till 19 år. Det är exempel på hur mycket högre status barnkultur har i Finland.

– Här har skolorna istället en tendens att minska utrymmet för skapande. Bildutbildningen har blivit allt mer teoretiskt, fortsätter hon.

En tung tejphållare dunkar i bordet när en av deltagarna har fått slut på tejp till det som ska bli en rosa stjärtfjäder till fågelskulpturen.

Jag frågar en av dem som bygger varifrån de fick idén. Hon berättar att hon sett flamingos, att de färgglada pappersbitarna i ateljén påminde henne om flamingons fjäderdräkt.

­– Alla idéer är barnens egna. De har ingen brist på dem. `Vi vill göra det här´ säger barnen och då kan vi ge tips och hjälpa dem på vägen. Vi är här mest som en support, säger Lina Ikse medan hon hämtar en ny tejprulle.

Kerstin Bratt passar på att utveckla tankarna om varför kultur för barn är viktigt.

– För några kanske det kan leda till att de som vuxna söker sig till konsten och det skapande. Framför allt är det viktigt för hela hjärnans utveckling. Handens arbete utvecklar hjärnan.

Fakta: 

Allas ateljé i Bergsjön

Öppen verkstad i köpcentrat vid Rymdtorget. Gratis och öppet för alla med ledare från Konstepidemin.

Tisdag 1 aug kl 12-16.

Onsdag 2 aug kl 12-16.

Torsdag 3 aug kl 12-16.

Fredag 25 aug kl 14-18.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Rockande frisör i dröm och verklighet

Frisören Hasse Klippare har älskat musik sedan han var 14 år och sitt yrke som frisör nästan lika länge. Nu är han filmaktuell i dokumentären The Rocking Barber of Hisingen.

Göteborgs Fria

Stampens kris blir satir

”Temat förvärva, ärva och fördärva är en av trådarna i pjäsen”, säger Gertrud Larsson, manusförfattare till Tidningshuset som Gud glömde.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu