Folkligt SM i musikquiz | Göteborgs Fria
  • Förra sommaren avgjordes grundomgångarna i göteborg på Kajskjul 8. En succé som upprepas i år.
Göteborgs Fria

Folkligt SM i musikquiz

Sveriges musikkunnigaste ska krönas i Musikquiz-SM. Ett SM som startades ur viljan att göra quizzandet mer familjärt och folkligt.

SM i musikquiz låter som en elitistisk uppgörelse för folk med koll på b-sidorna på obskyra northen soul-singlar. I själva verket är SM snarare några steg mot en bredare quizkultur jämfört med många pubquiz.

– Det ska finnas en hög igenkänningsfaktor. Alla ska kunna känna att de är med och vi går inte ner på nördighetsnivåer, säger Peter Petersson, en av arrangörerna av SM i musikquiz som i sommar arrangeras för andra året i rad.

Det är ingen tvekan om att det är ett folkligt evenemang som Petersson och radarpartnern Daniel Fridström håller i. Kvalomgångarna hålls under sommaren i deltävlingar över hela Sverige. I Göteborg är det Kajskjul 8 som är arenan.

Trots det breda anslaget kan det ändå bli riktigt nördigt stundtals. Ifjol handlade en av frågorna om vilket land förutom Sverige som sångerskan Seinabo Sey är uppvuxen i. Svaret som eftersöktes var Gambia, men ett lag som svarat Storbritannien fick rätt efter en mild protest eftersom Gambia under åren Seinabo Sey levde där fortfarande var medlem i Samväldet, den mellanstatliga organisationen med före detta brittiska kolonier.

Ett domslut som kan diskuteras, men så är också diskussion och tolkningsfrågor en del av quizkulturen där SM-tävlingen har sina rötter.

Petersson och Fridström fick idén att starta SM efter några år som quizmasters på en krog i Stockholm.

– Vi ville utveckla konceptet och lyfta det från situationen där det var mycket inbördes beundran på samma typ av ställen och ha det mer familjärt. Det gör vi genom att söka oss till ställen med sommarfeeling och genom att ha livemusik till frågorna, säger Petersson.

SM låter prestigefyllt, men under grundomgångarna är det lättsammare och bredare än en vanlig krogquizkväll. När det blir dags för finaler framåt sensommaren har dock de lag som bara var med på enstaka deltävlingar för skoj skull sållats bort.

– Ett bra vinnande lag bör ha en bredd av kunskapsområden om pop och rock och kanske framför allt ha spridning över flera generationer. Det krävs någon med lite längre musikbakgrund och någon yngre som har koll på dagens musik. En vän med kunskap om mat och dryck är också ett plus, eftersom det blir ett nytt frågetema i år, säger Petersson.

Fusk är det enda som verkar kunna förstöra stämningen. Det förekommer även om det är ovanligt.

– Quizmastrarna märker av det på svaren snabbt och de andra deltagarna är snabba att säga till om de ser några som håller på med mobilen under bordet. Då blir det nästan lynchstämning, säger Petersson.

– Och vem vill blir svensk mästare genom fusk. Det är bara att se på idrottare som vunnit genom doping, det är karma i det och slår alltid tillbaka, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Vi är peppade på final”

Från Andra Långgatan till SM-finalen i Stockholm ­ – hos laget Quizters är förhoppningarna stora inför årets SM i musikquiz.

Rockande frisör i dröm och verklighet

Frisören Hasse Klippare har älskat musik sedan han var 14 år och sitt yrke som frisör nästan lika länge. Nu är han filmaktuell i dokumentären The Rocking Barber of Hisingen.

Stampens kris blir satir

”Temat förvärva, ärva och fördärva är en av trådarna i pjäsen”, säger Gertrud Larsson, manusförfattare till Tidningshuset som Gud glömde.

© 2022 Göteborgs Fria