• Helena Sixt är en av 30 wrestlare som gör upp om rätten att gå en titelmatch mot Göteborgs regerande mästare Valentine på lördag.
Göteborgs Fria

Sixt är kvinnornas hopp i ringen

”En kille som pucklar på en tjej är automatiskt en bad guy”, säger wrestlaren Sixt inför Gothenburg Rumble. Hon hoppas på list och publiken sympatier för att vinna helgens kamp mellan det goda och det onda.

Det var kärlek vid första kroppskontakten när Helena Sixt stötte på wrestling för första gången.

För två år sedan följde hon med en kompis till en show på Pustervik. När Carlos, den störste i den columbianska brödraduon los Classicos, kastades ur ringen hamnade han i Helena Sixts knä.

– Jag fick den där svettiga, stora, spandexklädde mannen som jag aldrig träffat förut i knäet och tänkte att det här är det mest fantastiska jag varit med om, säger Sixt.

Den våldsamma föreställningen som utspelade sig i ringen var det mest underhållande hon någonsin hade sett.

– Det var inte bara att få Carlos i knäet. Det var framför allt känslorna och jag drogs med i skådespelet. Även om jag visste att det var en föreställning med en förutbestämd vinnare kom jag på mig själv med att heja på dem jag gillade, fortsätter Sixt om de första intrycken.

Hon bestämde sig för att börja med att titta på all wrestling som fanns att se i Sverige. Därifrån var steget inte långt till att själv vilja bli en del av spektaklet.

– Jag var i dålig form och hade inte tränat regelbundet på över ett år när jag bestämde mig för att själv bli wrestler, så det var direkt in i gymmet som var det första steget.

Wrestling är förvisso en slags teater, men en fysiskt krävande sådan.

– Jag har hållit på med kampsport innan men jag kan säga att jag aldrig haft så ont och fått så mycket stryk som när jag blev wrestlare, säger Sixt.

Wrestling kräver en kombination av fysik och en bra karaktär. Syftet är att berätta en bra historia och väcka känslor hos publiken.

– Karaktären skulle jag säga är viktigast. Det är roligare att se en wrestlare med en karismatisk karaktär än någon som är tråkig men tekniskt skicklig.

Hennes egen karaktär bygger en hel del på att Sixt är en av få kvinnor inom wrestlingen.

– Hon är en powermetallprinsessa. Glittrig, flashig och med glamour men samtidigt en krigare.

Wrestling är en kamp mellan det goda och det onda. Och på hemmaplan är Sixt en god karaktär.

– Där är det en fördel att vara tjej som god. En fysiskt överlägsen kille som börjar puckla på en tjej är automatiskt en bad guy i publikens ögon.

Bland svenska wrestlers har Sixt börjat bygga en konflikt med karaktären Levi Petrus, ”syndernas bestraffare och inkarnationen av Guds rättmätiga vrede” enligt sig själv.

– Han är en misogyn jävel till prästaskrälle, säger Sixt.

I Sverige började wrestlingen smyga sig in i medvetandet mot slutet av 1980-talet när kabelteve och parabolantenner gjorde det möjligt att titta på TV-kanaler från USA.

När Gbg Wrestling startades 2002 var det Sveriges första wrestlingförbund.

Wrestlingen har sedan dess en sakta men säkert växande popularitet. Det tillsammans med Netflixaktuella TV-serien Glow, om kvinnlig proffswrestling på 1980-talet, tror Sixt kan göra att fler kvinnor följer henne i fotspåren in i den mansdominerade ringen.

Internationellt har Sixt en kvinnlig fiende i norska Kira.

– Där blir det svårare att vara den goda, åtminstone när publiken inte känner till oss på förhand. Hon är yngre och mindre än jag och väldigt söt. I Sverige är publiken ändå oftast med på att det är jag som är god men internationellt brukar hon kunna få med sig sympatierna, säger Helena Sixt och fortsätter:

– Länge var jag Sveriges enda kvinnliga wrestler. I år kommer det två till. Vi får se vad det innebär för karaktären Sixt framöver.

Som kulturyttring har wrestlingen länge dragits med fördomar. En del av dem grundade i missförståndet att det rör sig om en sport. Att de på förhand uppgjorda matcherna är fusk och fejk.

– Det känns som att vi börjar komma undan från att wrestling är något amerikanskt och töntigt nu. Förr avfärdades den ofta med att det var inoljade muskelberg som pucklade på varandra, men en bra wrestler är en hybrid mellan en vanlig person du kan relatera till och en superhjälte, förklarar Sixt.

På lördag går hon in i ringen på Pustervik för Gothenburg Rumble redo att ta och ge stryk från mestadels män, men också för första gången mot två svenska tjejer.

– Mitt mål är att vinna hela rumbeln. Jag får akta ryggen, använda mig av list och lita på min styrka att jag är en jävel på att hålla mig kvar i ringen. Anything goes, även sparkar i skrevet, säger Helena Sixt.

Fakta: 

Wrestling

Scenkonst som efterliknar brottning. Den har sina rötter i 1800-talets underhållningsbrottning på resande cirkusar och i vaudevillehallar.

Matcherna är uppgjorda på förhand och utkämpas mellan goda karaktärer (faces) och onda (heels). Showen bygger på dynamiken mellan karaktärerna och samspelet med publiken. Begreppet kayfabe, som innebär att upprätthålla den teatraliska dramtiken som om att det är på riktigt, är en grund för upplevelsen av skådespelet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Rockande frisör i dröm och verklighet

Frisören Hasse Klippare har älskat musik sedan han var 14 år och sitt yrke som frisör nästan lika länge. Nu är han filmaktuell i dokumentären The Rocking Barber of Hisingen.

Göteborgs Fria

Stampens kris blir satir

”Temat förvärva, ärva och fördärva är en av trådarna i pjäsen”, säger Gertrud Larsson, manusförfattare till Tidningshuset som Gud glömde.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu