• Angela Åquist är aktuell med diktsamlingen Ärligt talat.
Göteborgs Fria

Avdramatiserande funkispoesi

Poesi handlar inte bara om fina meningar och perfekta rim. Enligt Angela Åquist är det också ett verktyg för att sprida kunskap och förståelse. "Vi måste kunna prata om tabubelagda ämnen", säger Angela Åquist, aktuell med diktsamlingen Ärligt talat.

Hon har skrivit dikter sedan 2009. Inte med fokus på att det skulle bli en bok, utan snarare som ett sätt att skriva av sig, att uttrycka sig, berättar Angela Åquist.

– Jag hade idén om en bok i bakhuvudet. När den nu är färdig känns det fantastiskt och fortfarande lite overkligt. Jag har jobbat så länge med projektet.

Angela Åquist föddes med en funktionsvariation som gör att hon inte kan gå utan hjälpmedel. Hon beskriver den nya diktsamlingen som ”rättfram poesi med funkisperspektiv”, men poängterar att den innehåller mycket mer.

– Det är tråkigt att bara prata om min funktionsvariation hela tiden, jag vill att folk ska se mig som en person. Och boken innehåller många olika ämnen som jag tror kan tilltala många.

Samtidigt vill hon att dikterna ska sprida kunskap och öka förståelsen hos folk. Hon berättar om en av de mer informativa dikterna hon skrivit, som handlar om olika saker hon stöter på i sin vardag, utifrån hennes perspektiv som funktionsvarierad.

– Folk förstår inte alltid hur dåligt eller hur otillgängligt samhället kan vara. Många tänker inte på att trappor är ett stort hinder, eller att en liten toalett kan vara problematiskt. Jag har jobbat en del med tillgänglighet tidigare, och man behöver göra det på flera olika sätt. Ett sätt är att skriva till politiker och genomföra aktioner. Ett annat sätt är att faktiskt ta sig ut och göra saker i vardagen. Nu har jag boken, om folk läser den är bara det en sak, säger Angela Åquist.

En del av det hon skriver känns mer personligt och länge funderade Angela på om hon skulle ta med vissa dikter eftersom de var väldigt känslosamma. Till slut valde hon att låta dem ingå i boken.

– Jag gjorde det för att avdramatisera situationen. Jag kände själv att det skulle vara jobbigt att gå runt och dölja saker om min kropp. Dessutom vill jag visa att jag, trots min funktionsvariation, har tankar och känslor som alla andra, säger hon.

En tematik som berörs i diktsamlingen är kärlek, utseende och ideal.

– Jag skriver väldigt mycket om kärlek och hur det är för mig. Jag har dels tankar och känslor som alla andra, men å andra sidan har jag en kropp som inte funkar som alla andras. Det är väldigt känslosamt men också väldigt viktigt. Det är bra att vi kan prata om saker mer öppet, säger Angela.

Bara ett fåtal av dikterna har kommit till på grund av passionen att skriva. För Angela är det nämligen viktigt att hon gör saker som betyder något. Och poesi är en bra uttryckskanal för just kunskapsspridning.

– Jag har lite svårt att göra saker bara för att det ska vara roligt. Jag upplever att många som inte varit intresserade av poesi tidigare ändå har sett min bok och sagt att den verkar bra. Det är roligt, för jag vill att den ska locka så många som möjligt, säger Angela Åquist.

Fakta: 

Angela Åquist

Ålder: 28

Bor: Majorna

Aktuell med: Diktsamlingen Ärligt talat. Skriver även på den egna bloggen bloggar på changetheworldweb.wordpress.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mushtaq Khorsand skapar unik hiphop

Ett debutalbum om samhället, kärlek och problem. Med sin hiphop vill artisten Mushtaq Khorsand bidra till att skapa en bättre värld.

Fria Tidningen

Ambassadör i litteraturens tjänst

Under hösten har läsambassadörerna Noura Ahmed och Sahar Ghorbani arbetat med projektet Läs högt, riktat mot barn i förskoleåldern. ”Det känns så kul att ge glädje till barnen”, säger Noura Ahmed.

Fria Tidningen

Balkangäng som tar ton i fiktionen

Han syns oftast på klubbscenen, men nu har Alismir Jugo och hans balkanband letat sig hela vägen till bioduken. Bosnia Express från Gamlestaden är aktuella i Helena Bergströms nya film, Vilken jävla cirkus.

Göteborgs Fria

Göteborgs radikala historia ur ett gräsrotsperspektiv

Vi befinner oss i det glömda Göteborg, där sjömännen kämpar för arbete och deras familjer för att ha mat på bordet. I Agneta Thomasin Svenssons Alla röster, alla ljus skildras en stad präglad av fattigdom och utsatthet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu