Inga Nya tider på biblioteken - ännu | Göteborgs Fria
  • Göteborg följer inte i Stockholms fotspår - i alla fall inte ännu.
Göteborgs Fria

Inga Nya tider på biblioteken - ännu

Att den högerextrema nyhetstidningen Nya Tider tagits in på Stockholms stadsbibliotek på bekostnad av vänsterpress blev nyhet förra veckan. I Göteborg är dock Nya Tider inte aktuell – än.

Nya Tider har hamnat i fokus i och med bokmässans beslut att upplåta en monter åt dem förra året och i år. Debatten har långt ifrån svalnat. Allt fler väljer att bojkotta bokmässan 2017.

Nya Tiders väg in från högerextremismens ytterkanter till det offentliga rummet väcker debatt och uppmärksamhet även på andra håll.

Stockholms stadsbibliotek tog inför 2017 en prenumeration på Nya Tider efter att den efterfrågats av en handfull personer.

– Det finns ett aktualitetsvärde, den får presstöd och är inom lagens ramar. Vi beslutade att vi tar in den, men vi ”gödslar” inte med den. Vi är det enda biblioteket i Sverige som har tagit in den, är min gissning, säger Jenny Håkansson Hedberg, chef för bibliotekets låna-enhet till Stockholms Fria Tidning.

I Göteborg finns Nya Tider inte i hyllorna.

– Vi har den inte. För några år sedan fick vi ett inköpsförslag som vi avslog. En viss mailväxling med personen som lämnade förslaget följde på det. Bedömningen vi gjorde då var att personen inte hade bra argument för att vi skulle ta in tidningen, säger Else-Gun Blomqvist, enhetschef för Natur, Samhälle, Språk på Göteborgs stadsbibliotek.

På Högsbo bibliotek har Nya Tider vid ett antal tillfällen återfunnits i hyllorna. Inte för att den ingår i det ordinarie utbudet utan för att den placeras ut där av besökare.

– Skulle det hända här så plockar vi bort tidningar som inte ingår i utbudet direkt, säger Else-Gun Blomqvist.

I Kortedala har personalen inte haft någon efterfrågan på Nya Tider:

– Här har vi den inte. Personligen tycker jag inte att biblioteken ska vara med och normalisera Nya Tiders åsikter och jag skulle nog känna mig obekväm om vi hade den hos oss säger bibliotikarien Michaela Guttierez.

Det kan dock vara en tidsfråga innan Göteborg följer i Stockholms spår.

– Inte för att Stockholm tagit in den, men får vi nya inköpsförslag och goda argument för det så skulle jag nog tro att vi skulle ta in den idag, säger Else-Gun Blomqvist. Det skulle definitivt föregås av en intern diskussion. Det tar vi alltid när det handlar om tidskrifter som kan vara kontroversiella, fortsätter hon.

Rekommenderade artiklar

”Det känns som en andra stad”

Catherine Holt från Bergsjön och hennes dotter Freja fanns bland besökarna när utställningen om simhallen invigdes och vittnar om ett Göteborg kluvet av klasskillnader.

Utebliven simhall symbolfråga för ökade klasskillnader

Kampen för en simhall i östra Göteborg är en symbolfråga för klasskillnaderna i staden. Här kan var fjärde niondeklassare inte simma. Simhallsgruppen i Kortedala/Bergsjön menar att politikerna måste börja agera på allvar för att minska segregationen.

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

© 2018 Göteborgs Fria