Jazzkatt återvänder som Alfa-Ankan | Göteborgs Fria
  • Trumslagaren Anna Lund leder bandet Hurrakel! som är aktuella med en spelning på Gmlstn Jazz.
Göteborgs Fria

Jazzkatt återvänder som Alfa-Ankan

Anna Lund fick Jazzkatten som bästa nykomling förra året. Hennes nya band Hurrakel hyllas. Till Gmlstn Jazz kommer hon med en show som är något extra.

Anna Lund har tidigare setts i band som Anna Högberg Attack och Marilyn Mazur’s Shamanica. Trots att hon sitter bakom trummorna är det svårt att inte lägga märke till hennes uttrycksfulla spel, något som också trycktes på i motiveringen till Jazzkatten som 2016 års nykomling: ”Drar med sin utstrålning på ett magnetiskt sätt uppmärksamheten till sig, trots oftast längst bak på scen. Sin sällsynta uppfinningsrikedom, humor, melodiska spel och råa sväng har på goda grunder gjort henne till en av landets mest efterfrågade trumslagare de senaste åren.”

Den senaste tiden har Anna Lund vikt åt det egna bandet Hurrakel! där Nils Berg, tenorsax, Johan Holmström, piano, och Vilhelm Bromander, bas, medverkar. Debutalbumet som släpptes för några veckor sedan har omkramats av landets kritiker.

– Ja, det är jag väldigt glad över, säger en något morgontrött Anna Lund. Det har varit mycket jobb med skivan och då är det extra kul att det jobbet betalar sig.

Till Gmlstn Jazz kommer Anna Lund med ambitionen att göra något mer än en regelrätt spelning, ambitionen är att skapa en glittrande performaceshow under ledning av alter egot Alfa-Ankan.

– Idén om att göra något annorlunda live har jag haft i flera år. Tanken är att sammanföra scenkonst med jazzmusik. Jag har skrivit manus till en föreställning och har sedan samarbetat med scenkonstnärerna Vera Westberg och Nils Forsén för att få till showen.

Och Alfa-Ankan, vilken roll har hon i det hela?

– Hon har hand om allting. Dessutom har hon huvudrollen i föreställningen, förklarar Anna Lund, som beskriver sitt alter-ego som drottninglik, grandios och maffig. Och givetvis trumspelande.

Att spela i Göteborg känns lite som att spela på hemmaplan, säger Anna Lund, som är utbildad på Högskolan för scen- och musik.

– Jag har även goda minnen av Gmlstn Jazz. Det är Klubb Kom In som arrangerar vår spelning och det känns extra roligt, de bjuder alltid på roliga och härliga arrangemang. Att festivalen knyter ihop stadens olika arrangörer känns också fint, det finns så många bra jazzklubbar och föreningar i Göteborg, säger Anna Lund.

Framöver hoppas Anna Lund på en fortsättning av Hurrakel – the Show.

– Det skulle vara kul att sätta upp den på någon liten teater i Stockholm eller Göteborg. Jag tror det skulle vara spännande att arbeta med en fri teatergrupp och fortsätta se vad en förening mellan scenkonst och jazzmusik kan ge.

Fakta: 

Anna Lund

Född: Mariestad

Bor: Stockholm

Jazzkatten: SR:s pris Jazzkatten som bästa nykomling gick 2016 till Anna Lund.

Aktuell: med albumet Anna Lund presenterar: Hurrakel (Hoob Records) samt spelning på Gmlst Jazz, 25 april.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2022 Göteborgs Fria