”Det märks när vi möter lag från andra sidan älven” | Göteborgs Fria
  • En fotbollsspelare är en bättre förebild än en kille som står och hänger i ett hörn på torget och är kriminell, säger Mohamed Ahmed som menar att NUF:s verksamhet är oerhört viktig för området.
  • På de 20 år som föreningen funnits har vi aldrig haft råd att ha en enda anställd.Aliyare Gaani
Göteborgs Fria

”Det märks när vi möter lag från andra sidan älven”

Utan tid och kunskap om bidragssystemet blir ”de svenska föreningarna” bättre på att söka bidragen som finns och får därmed en större del av kakan, menar Neutrala ungdomsföreningen i Biskopsgården som hoppas på en rättvisare fördelning av resurserna i framtiden.

I Neutrala ungdomsföreningens, NUF, slitna lokal en bit bort från hållplats Friskväderstorget i Biskopsgården är det långt ifrån fullsatt tisdagkvällen som Fria hälsar på. Aliyare Gaani är en av grundarna till NUF som startade1997.

– Tisdagar och torsdagar är våra läxhjälpskvällar och då är det alltid lugnare. Det kommer mest tjejer, de är bättre än killarna på att sköta skolan, säger han.

Andra kvällar, när aktiviteterna handlar om playstation och filmvisning, är det fullsatt. Anledningen till att NUF bildades var upplevelsen av att det inte fanns något att göra i norra Biskopsgården.

– Från början var vi bara ett gäng som ville sparka boll, men vi har vuxit till en stor organisation. Vår lokal är ett vardagsrum. De flesta lägenheterna här är treor och fyror och trångbodda för de stora familjerna som delar dem. Till oss kan ungdomarna komma så de slipper bråka med föräldrar och småsyskon om tv:n, förklarar Gaani.

Utanför NUF:s verksamhet har det knappast blivit bättre med möjligheterna till fritidssysselsättning området.

– När jag flyttade hit för 22 år sedan fanns allt kring torget. Bibliotek, post, bank, apotek och vårdcentral. I dag finns bara Willys. Det är en bortglömd stadsdel, säger Gaani.

NUF är en av föreningarna som stod bakom motionen Rädda breddfotbollen.

– Vi har en jättestor organisation och den enda fritidsgården som finns i norra Biskopsgården, men på de 20 år som föreningen funnits har vi aldrig haft råd att ha en enda anställd. Allt jobb har vi har gjort och gör är ideellt, säger Gaani.

– Vi ställde oss bakom motionen för att få en bättre fördelning av resurser mellan förortsområdena och välbärgade föreningar, fortsätter han.

Att NUF inte har råd att anställa en administratör skapar en ond cirkel, menar Gaani. Utan tid och kunskap om hur systemet för föreningsbidrag fungerar blir ”de svenska föreningarna” bättre på att söka bidragen som finns och får därmed en större del av kakan.

– Och skillnanderna blir ännu större på grund av den socioekonomiska situationen. Om en fotbollsklubb i Askim berättar för sina medlemmar att den har ekonomiska problem så finns möjligheten att det sitter företagare och rika föräldrar på det mötet och bestämmer sig för att hjälpa till. Här har vi inga rika medlemmar, säger Gaani.

– De som sitter inne i centrum, politiker och fotbollförbundet, har ingen aning om hur vi lever här uppe. De klagar på oss och kallar vår stadsdel segregerat problemområde. Självklart är det så, när vi är helt bortglömda av resten av staden, fortsätter han.

En kort promenad bort från föreningslokalen tränar NUF:s a-lag inför seriepremiären i Göteborgsfotbollens division 6D. Mohamed Ahmed med ett förflutet i allsvenska BK Häckens tipselitlag är en av NUF:s viktigaste spelare, men står skadad vid sidan av planen den här kvällen.

Han vill helst snacka fotboll. NUF har goda chanser att gå upp i femman i år, tror han.

– Visst märks det skillnader ibland när vi möter lag från andra sidan älven. Det är små detaljer som att de har finare bollar och västar, säger Ahmed.

– NUF:s verksamhet är jätteviktig för området. För min del för att vi är ett gott gäng som har roligt tillsammans när vi spelar fotboll. För ungarna i området tror jag att vi i laget är lite förebilder. En fotbollsspelare är en bättre förebild än en kille som står och hänger i ett hörn på torget och är kriminell, fortsätter han.

Rekommenderade artiklar

Breddfotboll vs skrytbyggen

En ny motion ifrågasätter fördelningen mellan satsningar på olika fotbollsklubbar, där de i ytterområdena ofta halkar efter.

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Observatoriets framtid i fara

Pengarna börjar ta slut för Slottsskogsobservatoriet och hittar man inte en lösning snart kan höstterminen bli den sista möjligheten att se stjärnhimlen från obeservatoriet.

Hörselskadad femåring nekas skolskjuts

”Kommer han efter sina jämnåriga redan nu får han inte samma chans i livet som andra” säger pappan till den femåriga pojke som inte beviljas varken skolskjuts eller färdtjänst till Göteborgs enda dövskola.

© 2018 Göteborgs Fria