Breddfotboll vs skrytbyggen | Göteborgs Fria
  • Göteborgs fotbollförbund antog på sitt årsmöte en motion som kräver satsningar på breddfotboll i förorterna i motsats till ”skrytbyggen” i centrum.
  • "Det är en fråga som är större än bara fotbollen. Det handlar om vilket Göteborg vi vill ha." Det säger Henrik Källen som är ansvarig för motionen.
Göteborgs Fria

Breddfotboll vs skrytbyggen

På Göteborgs fotbollförbunds årsmöte antogs en motion som i skarpa ordalag kräver satsningar på breddfotboll i förorterna i motsats till ”skrytbyggen” i centrum. Formuleringar som nu ska konkretiseras till politiskt arbete och resultat.

– Många klubbar i Göteborg, särskilt i förortsområden, har stora problem att bedriva sin verksamhet. Krasst ekonomiska problem och problem att hitta lokaler och planer. Tidigare har enskilda klubbar jobbat ensamma på sitt håll med problemen, nu får vi en samlad röst, säger Henrik Källén, ordförande i Proletären FF, som uppbackad av ett stort antal klubbar ligger bakom motionen Rädda breddfotbollen.

I motionen pekas det bland annat på det planerade bygget av ett nytt bad på Liseberg med en planerad kostnad på 1,9 miljarder och en ny inomhusarena för fem miljarder. De kommunpolitiker som Fria varit i kontakt med är eniga över partigränserna om att satsningen på bredd och topp inte ska ställas mot varandra utan går hand i hand.

– Jag kan tänka mig att de resonerar så, men när småklubbar i kontakt med tjänstemän får höra att det inte finns pengar till deras verksamhet samtidigt som det finns så stora summor att satsa på stora byggen tycker jag det är relevant att ställa det i kontrast, säger Källén.

– Det är en fråga som är större än bara fotbollen. Det handlar om vilket Göteborg vi vill ha. Jag fick nyligen höra att det inte verkar bli något av det planerade områdesbadet i Kortedala samtidigt som fyra av tio i området inte är simkunniga, fortsätter Källén.

Motionen antogs av GFF:s årsmöte i mars, trots att styrelsen inledningsvis yrkade avslag.

– När du läser texten i motionen är den hård i sin framställning med krav på åtaganden som vi inte har ekonomi till. När motionären var uppe och talade för den och förklarade att det snarare handlade om en ambition och en inriktning så kunde vi i styrelsen stlla oss bakom den, säger GFF:S ordförande Bert Andersson.

– I sak var vi positiva redan från början. Vi delade oron och problemformuleringen, men förslagen på åtgärder handlade om kortsiktig kostnader på andra sidan en miljon och de pengarna har vi inte, fortsätter han.

Men Henrik Källén har invändingar mot det resonemanget.

– Småklubbar får alltid höra att det inte finns pengar. Men det finns det, det handlar bara om fördelning. Göteborg gjorde ett stort överskott 2016.

Fakta: 

Politikerröster om motionen

Delar du uppfattningen att breddfotbollen och satsningar på fotbollsplaner i förorterna prioriteras ner till förmån för centrala projekt?

Anders P Svensson (M), ledamot i Idrotts- och föreningsnämnden.

­– Nej. Tvärtom skulle jag vilja säga att vi allt som oftast betonar vikten av just breddidrotter. Som ett litet exempel på detta kan nämnas att vi på nämnden nyligen hade ett ärende där vi beviljats en kvarts miljon som skulle fördelas. Av dessa pengar gick en majoritet till en satsning på att engagera ungdomar i och runt Angered i sommarlovsfotboll denna sommar. Men visst, vi kan alltid bli bättre och därför är dialogen med föreningarna så viktig.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens orförande.

­– Nej, staden har under de senaste tio åren byggt runt 20 konstgräsplaner. Under året införs ett system så att föreningar i socialt utsatta områden får mer aktivitetsbidrag. Att förnya arenorna inne i stan betyder inte att vi prioriterar ner fotbollen i förorten, det är snarare så att vi på totalen satsar mer på idrotten nu än tidigare och framförallt på att fler ska idrotta och fortsätta att idrotta längre upp i åldrarna, inte minst i socialt utsatta områden.

David Lega (KD), Kommunalråd och 2:e vice ordförande i Idrotts & föreningsnämnden.

­– I motionen lyfts planerna ett kommunalt äventyrsbad och lyxnöjeshotell. Kristdemokraterna var enda parti i fullmäktige som opponerade sig mot detta. Jag tvivlar på argumentet att satsningen kommer att göra Liseberg så attraktivt att det väljs framför de stora nöjesparkerna runtom i världen. Däremot är jag positiv till en ny inomhusarena som kommer att locka fler evenemang och stärka besöksnäringen. Då får staden fler intäkter som vi kan använda till andra satsningar. Jag har därför svårt att se att det ena står mot det andra just här.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

­– Nej, det finns ingen sådan motsättning. Satsningar på bredd och elit går hand i hand i kommunens arbete. Staden har de senaste åren satsat mycket på konstgräsutbyggnad. Utbyggnad har ökat det senaste åren. Delar av föreningsbidragen fördelas också utifrån klass för att öka jämlikheten i staden. Vinnarna på detta blir som jag ser det självklart föreningar i förorten.

Rekommenderade artiklar

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Observatoriets framtid i fara

Pengarna börjar ta slut för Slottsskogsobservatoriet och hittar man inte en lösning snart kan höstterminen bli den sista möjligheten att se stjärnhimlen från obeservatoriet.

Hörselskadad femåring nekas skolskjuts

”Kommer han efter sina jämnåriga redan nu får han inte samma chans i livet som andra” säger pappan till den femåriga pojke som inte beviljas varken skolskjuts eller färdtjänst till Göteborgs enda dövskola.

© 2018 Göteborgs Fria