Ny kritik mot SF Bio efter konferens | Göteborgs Fria
  • Caroline Eriksson från Unga rörelsehindrade menar att det är orättvist och svårt att diskutera tillgänglighet med politikerna när det inte fungerar på samma sätt när de är inblandade.
  • Förra året försökte sju personer från DHR få till ett gemensamt biobesök ­ men stoppades då av antalet tillgänliga platser för rullstolar.
Göteborgs Fria

Ny kritik mot SF Bio efter konferens

Efter en konferens på biografen Bergakungen höjer Unga rörelsehindrade rösten mot SF Bios begränsningar för rullstolar i salongerna.

– Så fort jag läste i inbjudan till seminariet att det skulle vara hos SF bio hajade jag till och tänkte att här kan det bli problem, säger Unga rörelsehindrades Caroline Eriksson.

Under konferensen Vilka röster hörs i SF-biografen Bergakungens lokaler sattes fokus på rörelsehindrades villkor på ett konkret vis. Ett antal av deltagarna hade vid ett tidigare tillfälle genomfört en aktion i civil olydnad hos SF. Den gången utmanade de reglerna som begränsar antalet platser för rullstolar och permobiler i salongerna, som innebär att ett kompisgäng som överskrider det antalet inte kan gå på bio tillsammans.

– Jag tänkte att antingen har SF inte listat ut att det kommer rullstolar och permobiler och då blir det kaos nu när vi kommer dit och inte får komma in, eller så väljer de att bortse från sina regler, säger Caroline Eriksson.

I samband med konferensen gick det utan problem att släppa in ett tiotal rullstolar – till skillnad från en vanlig biokväll då gränserna är strikta.

– När det är tjänstemän och politiker inblandade, då går det plötsligt. Det blir orättvist och svårt för oss att diskutera problem med tillgänglighet med politikerna om det fungerar annorlunda när de är inblandade än vad det gör för oss en vanlig kväll när vi är några stycken som vill gå på bio, säger Eriksson.

GFT har tidigare uppmärksammat problemen som uppstår när sällskap i rullstol vill gå på bio. Bland annat när sju personer från organisationen Delaktighet Handlingskraft, Rörelsefrihet, DHR, i Göteborg ville gå gemensamt på film på Bergakungen förra våren.

Där blev det stopp. På SF:s biografer i Göteborg finns det mellan en och fyra rullstolsplatser beroende på salong. Men i samband med konferensen var mer än dubbelt så många alltså inget problem.

– Det är en bedömning vi gör utifrån situationen. Här handlade det om en sluten visning, det fanns ledsagare med och vi hade personal på plats för att kunna hantera en eventuell utrymning på ett säkert sätt, säger Maria Andersson, biografansvarig på Bergakungen.

Men Caroline Eriksson håller inte med.

– Det var snarare sämre förutsättningar för en bra utrymning än en vanlig biokväll eftersom det stod en hel del bord, stolar och annat i lokalen. Och ledsagare har den som behöver det med sig vare sig det är en lördagkväll på bio eller en fredagsförmiddag på konferens.

En vanlig missuppfattning är att det är Räddningstjänsten som avgör hur många rullstolar det får finnas i en lokal.

– Så tror många men så är det inte. Vi kan komma med rekommendationer, men det är fastighetsägaren och den som driver verksamheten i lokalen i samråd med en brandkonsult som avgör sådant, säger Peter Johansson från Räddningstjänsten i Göteborg.

– SF tänker på oss som bagage och kommer med argument som att de inte får plats med stolarna och rullstolar utan att blockera utrymningsvägar. Då tycker jag att de ska bygga salonger som kanske har en rad mindre men där vi kan få gå på bio tillsammans, säger Caroline Eriksson och fortsätter:

– Det verkar inte som om de lyssnar. Göta på Avenyn är nybyggd, men där är det samma problem. Det hade funkat om de bara valt att ha några löstagbara säten.

Det är inte bara på Bergakungen reglerna gäller. GFT har försökt nå Thomas Runfors, informationschef på SF bio, angående antalet tillgängliga platser men inte lyckats. Men när frågan var akutell för ett år sedan i samband med DHR:s aktion kommenterade han antalet platser så här:

– Det är väldigt sällan det kommer en grupp personer i rullstol. Vi har gjort en bedömning utifrån behovet och går på hur verkligheten ser ut.

Rekommenderade artiklar

Funkisrörelsen letar nya vägar

Vem hörs, vilka får chans att påverka och vilka kanaler finns? Frågan om fler röster i funkisdebatten har diskuterats efter ny rapport.

Politisk osämja efter vårdmöte

Underbemanning på Östra sjukhuset får undersköterskrona att kritisera Sahlgrenskas styrelse. I styrelsen är poltikerna oense om hur situationen ska lösas.

Göteborg tappar i miljörankning

2015 var Göteborg landets tredje bästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. I år har Göteborg halkat ner till plats 12.

Observatoriets framtid i fara

Pengarna börjar ta slut för Slottsskogsobservatoriet och hittar man inte en lösning snart kan höstterminen bli den sista möjligheten att se stjärnhimlen från obeservatoriet.

Hörselskadad femåring nekas skolskjuts

”Kommer han efter sina jämnåriga redan nu får han inte samma chans i livet som andra” säger pappan till den femåriga pojke som inte beviljas varken skolskjuts eller färdtjänst till Göteborgs enda dövskola.

© 2020 Göteborgs Fria