Poet med omöjligt uppdrag | Göteborgs Fria
  • I poetry slam är frivilliga ur publiken utsedda att dela ut poäng för framförandena. Den övriga publiken reagerar ljudligt både på poeten och på jurygruppernas poängsättning.
  • Estradpoeten Hanna Haag ska försöka kvala in till SM i poetry slam. Uttagningarna sker på Café Hängmattan på söndag.
Göteborgs Fria

Poet med omöjligt uppdrag

”Det går inte att tävla i poesi och det är därför vi gör det”, säger Hanna Haag, som i helgen ska försöka att ta sig årets SM i Poetry Slam.

Nedräkningen till årets uttagningar till SM i poetry slam är i full gång och Hanna Haag är en av de som hoppas på att kvala sig vidare till SM, som går av stapeln i Göteborg till våren. I år lite festligare än vanligt då mästerskapet firar 20 år.

– Jag gick inte till final förra året, men erfarenheten var väldigt nyttig. Jag blev dessutom så inspirerad till att skapa mer, säger Hanna Haag och tillägger att det enda som besvärar henne i dagsläget är en jobbig förkylning.

Poetry slam introducerades Sverige av Stockholmspoeten Erkki Lappalainen 1995. Två år senare arrangerades det första nationella mästerskapet. Förutom att hålla sig inom tre minuter ska texten framföras utan någon rekvisita. Framförandena poängsätts sedan av en jury utifrån en skala från noll till tio poäng.

– Att tävla i poesi är väl egentligen en omöjlighet. Alla vet det men vi gör det ändå, säger Hanna Haag, som tillägger att tävlandet är viktigt men att det samtidigt råder en varm och generös atmosfär över arrangemangen.

Själv fattade hon tycke för estradpoesi genom bekanta som var aktiva. Som skrivande person fann hon ett sammanhang där hon kunde dela med sig av sina texter.

– Skrivandet har alltid varit viktigt för mig, det har fungerat som en ventil där jag kunnat hantera känslor och erfarenheter. Minnet är förgängligt och på så sätt fungerar skrivandet som ett sätt att bevara händelser, säger Hanna.

Vad utmärker dig som estradpoet?

– Jag inspirerades tidigt av andra poeter, men känner nu att jag hittat ett eget uttryck. Jag försöker skriva ärligt och ganska rakt. Det finns ingen vits med att klämma in en snygg ordlek om ordens innebörd inte är av relevans. Det är känslan jag vill åt. Sedan kan man brodera. Jag älskar att leka med språket, men språket måste ha substans – det är vårt verktyg, vårt vapen. Ett annat mål är att skriva om vem jag är i ett större sammanhang, och hur sammanhanget påverkar mig. Det blir mycket om feminism, om innanför- och utanförskap och vikten av att göra motstånd.

Att vara underhållande och tänkvärd, är det även en av utmaningarna för en estradpoet?

– En välskriven text som är väl framförd tror jag är underhållande även om den inte innehåller komik. Underhållningsvärdet ligger mycket i poetens förmåga att förmedla texten, säger Hanna Haag.

Vad krävs för att nå framgångar i poetry slam?

– Det krävs en blick, en förmåga att omvandla det du ser och känner till text som kan beröra. Sedan måste man nog gilla att stå på scen och vilja dela med sig av sina berättelser.

Förutom att tävla individuellt ingår också en lagtävling. Tävlingarna beskriver hon som träffpunkter där det finns goda möjligheter att träffa andra tävlande som man kan bilda lag tillsammans med.

– Jag träffade mina lagkamrater under förra årets SM. Överhuvudtaget är det roligt att under tävlingarna möta andra med samma intresse. Det är jäkla tillfredställande när ett teampiece verkligen sitter, det är en fantastisk känsla när man lyckas skapa ett bra framförande tillsammans. Individuellt har du ingen att luta dig emot, där finns bara publiken framför dig, vilket även det är en speciell känsla, säger Hanna Haag, som hoppas att se en stor publik till söndagens tävling.

– Det är så inspirerande att få ta del av modiga personer som delar med sig av sina historier. Tävlingarna på Hängmattan brukar präglas av en varm gemenskap.

Fakta: 

Poetry slam

Vad: En tävlingsform av estradpoesi, där jurygrupper slumpvis utvalda ur publiken sätter poäng på dikter som poeten skrivit själv.

SM: Hålls i år i Göteborg mellan 24–27 maj.

Aktuellt: Lokala uttagningar till SM, söndag 12, kl 18, Café Hängmattan.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria