• ”Man glömmer att det är så här odlingarna ser ut på vintern”, säger Jonathan Naraine om stadsodlingen i Gamlestan.
Göteborgs Fria

Plattform ska underlätta odling för fler

Vill du odla dina egna grönsaker men saknar trädgård? Eller har du en odlingsyta som du inte hinner sköta? I veckan kom Göteborgs första matchmakingtjänst där markägare och odlare kan hitta varandra.

Förra året sattes tillfälliga pop up-parker upp längs Kungsportsavenyn. Bakom projektet stod bland annat The Foodprint Lab, ett företag som drivs av tre arkitekter med visionen att göteborgarna själva ska få sätta ett positivt avtryck på sin närmiljö.

– Vi kallar oss för matsystemdesigners. Vi tror att det sätt vi producerar mat på är någonting som vi medvetet kan designa, och vi brinner extra mycket för social och ekologisk hållbarhet. Göteborgarna borde få delta i samhällsplaneringen mer, säger Jonathan Naraine på The Foodprint Lab.

I veckan lanserade de, i samarbete med Göteborgs stad, projektet Grow Gothenburg – en plattform med målet att underlätta för göteborgare som vill odla sin egen mat. Plattformen ska göra det enklare att hitta ledig mark och människor att odla tillsammans med.

– Det är en matchmakingtjänst där man kan hitta odlingsbara ytor som folk har lagt upp, ungefär som på bostadsuthyrningssidan Airbnb. Den som listar sin trädgård kan skriva om den vill ha någon form av hyra och vad den vill ha hjälp med. Det kan vara någonting speciellt som till exempel gräsklippning eller ogräsrensning. Då ser den som vill odla vilka önskemål och krav markuthyraren har och kan utefter sina preferenser anmäla sitt intresse för en markyta, säger Jonathan Naraine.

I dag är köerna för att få tillgång till kolonilotter och odlingsföreningar långa. Utan egen mark har därför inte alla som vill odla möjlighet. Och många som har mark verkar vara i behov av hjälp att sköta den.

– Vi ser redan ett stort intresse från villaägare som har en trädgård som de vill se en liten odling på. Förutom att markägarna får hjälp av personer som kan odla hos dem, kan de samtidigt lära känna nya människor.

Projektet riktar sig inte bara till enskilda villaägare, utan också större bostadsbolag.

– En hel del större fastighetsägare ser värden i att kunna etablera odlingar. Man ökar trivseln och tryggheten i området, det blir vackrare och istället för att betala en person som klipper gräset och spyr ut massa avgaser kan man låta odlare bidra till mer biologisk mångfald, säger Jonathan Naraine.

Förutom att privatpersoner och markägare ska paras ihop, är syftet med projektet också att få aktörer som redan arbetar med stadsodling att samarbeta.

– Vi vill samverka brett med många aktörer, både privata och kommunala, för att lyfta rörelsen. Istället för att alla som jobbar med stadsodlingar bara kommunicerar i sina egna kanaler kan man samarbeta för att nå ut till fler. Det är egentligen ursprungstanken i projektet, säger Jonathan Naraine.

Förutom parkerna på Avenyn anordnade The Foodprint Lab förra året odlingsworkshops i Bältespännarparken för ungdomar. Och sedan 2011 har Jonathan Naraine och hans kollegor arrangerat så kallade stadsodlingssafarivandringar i Göteborg.

– Vandringarna är ett sätt att inspirera och visa på möjligheten att odla mer lokalt och samtidigt lyfta utmaningar och potential kring mat, säger Jonathan Naraine.

Även om matchmakingtjänsten lanseras först nu, föddes idén till Grow Gothenburg redan under förra året. Då försökte The Foodprint Lab tillsammans med Göteborgs Stad synliggöra satsningen på internet.

– Vi skapade en digital karta med ungefär femtio stadsodlingar i Göteborg. Men vi tror att det finns runt hundra, så om man tittar på kartan får man vara medveten om att vi hade det ganska tight med både tid och budget. Den ger därför inte en fullständig bild, men det var där fröna till Grow Gothenburg såddes.

Fakta: 

Grow Gothenburg

Matchmakingtjänsten hittar man på www.growgbg.se och kartan finns tillgänglig på map.growgbg.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu