Framtidens GFT är här! | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Framtidens GFT är här!

Det är rösten som är viktig – inte formatet. Vår gemensamma röst. Välkomna med på GFT:s fortsatta resa!

För ganska exakt 13 år sedan lånade vi en kollegas pappas skåpbil och tog med oss våra två kartonger, två datorer, ett skrivbord och en halvdöd krukväxt till vårt första egna lilla krypin i Majorna. Första månaden satt vi uppkopplade på ett modem, en person i taget, hukande under byggplast för undkomma renoveringsdamm. Det var inte alls som på stora redaktioner, men energin var hög och övertygelsen stor. 

Några månader senare, i januari 2004, startade vi GFT på webben. Ett år senare kom vårt första pappersnummer ut. På många sätt känns detta som så oerhört länge sedan och på andra som om det var i går – tiden går fort när en har roligt. Sedan dess har mycket hänt och ni läsare har varit med oss genom många förändringar från den lilla produkt GFT var då till vad den är i dag: både betydligt större, och betydligt bättre. Det tar tid att hitta sin form men det är också viktigt att vara villig till förändring när det behövs.

Annons

Nu är en sådan tid. Nu tar vi, som ni redan läst, steget och blir digitala. Men vi vill återigen poängtera det tämligen odramatiska i detta. Vi är fortfarande precis samma personer som gör precis samma tidning med samma fokus, bara i ett nytt format. För även om vi önskar att allt skulle finnas tillgängligt på nätet gratis så funkar det inte så. Bra journalistik måste få kosta pengar vare sig det är på papper eller digitalt.

Tidningens ryggrad har alltid varit fördjupningen och kontexten. Så är det fortfarande. Vi vill ge ett mångskiftande perspektiv på tillvaron och politiken. Men det är inte gratis, så vi är beroende av er läsare och att ni fortsätter att prenumerera. 

Som prenumerant får du ta del av längre reportage, samtal, lokala granskningar och essäer. Den typen av material blir i större utsträckning än nu endast tillgängligt för den som betalar för en prenumeration.

Vi inför också en del nya rutiner och kan ge dig som läsare fler aktuella nyheter. Samtidigt får vi också mer tid till journalistiken.

Vi slipper papperstidningens begränsningar och kan oftare vara på plats för att berätta om det som ingen annan berättar om, oavsett vilket hörn av Göteborg det handlar om. För sanningen är att vår stad behöver fl er röster än GP:s. Aldrig har det behovet varit större och den världsbild som manglas ut från Polhemsplatsen behöver en motröst, en motbild. Den kommer vi att fortsätta stå för oavsett om det gäller Västlänken, temporära bostäder till nyanlända, segregationen eller gentrifieringen av innerstaden.

Göteborgs Fria är en plats där kommersiella intressen inte styr. En liten motståndsficka. Det är vårt löfte till dig. På de kommande sidorna berättar vi mer om hur förändringen påverkar dig.

Välkomna med på vår digitala resa!

Fakta: 

Vi behöver din mejladress!

Från och med den 13 januari 2017 kommer Göteborgs Fria Tidning ut enbart på pdf och webb. Din tidning fortsätter att komma som vanligt – men till din mejlbox.  Så meddela oss din mejladress snarast! 

Gå in på www.fria.nu/epost och fyll i dina uppgifter, så ser kundtjänst till att du får din tidning även i framtiden.

Du kan också läsa tidningen på www.goteborgsfria.se.

Redan i februari kan du se fram emot fler och snabbare nyheter, nya digitala funktioner, fler erbjudanden och ett utvecklat kalendarium.  Inga prisförändringar planeras.Om du även är prenumerant på Fria Tidningen kommer den fortsatt att komma ut på papper, precis som vanligt.

Har du frågor? Mejla pren@fria.nu eller använd kontaktformuläret på www.fria.nu/kundtjanst.

”Läs

Läs serien "Framtidens läsning" (pdf)!

Texten och serien publicerades som en inlaga till GFT nr 1-17 – du kan läsa inlagan i sin helhet här.

Frågor & svar

Kommer digitaliseringen påverka vad tidningen kostar?

Svar: Nej, priset kommer vara detsamma.

Gäller detta även Fria Tidningen?

Svar: Nej, Fria Tidningen kommer att komma på papper på onsdagar och fredagar, precis som den gör nu.

Hur får jag min tidning digitalt?

Svar: Då ser du bara till att vi har din mejladress (www.fria.nu/epost) så kommer det en pdf automatiskt.

Om jag inte vill ha tidningen på pdf utan enbart läsa den digitalt på webben, hur gör jag då?

Svar: Då behöver du logga in för att få tillgång till allt material. All sådan info ligger tydligt i mejlet som du får med din tidning.

Om något är oklart med min prenumeration, vart vänder jag mig då?

Svar: Då mejlar du pren@fria.nu där du kommer få hjälp.

Kommer det att finnas en app för tidningen?

Svar: Jajjamensan, exakt när den är klar är dock lite oklart just nu för det kommer också komma en helt ny webb och det där hänger ihop.

Rekommenderade artiklar

Så tycker politikerna

Ska allmänheten välkomnas på politikernas möten? Så tycker ordförande i olika nämnder och bolag.

© 2018 Göteborgs Fria