• Från och med 1 januari ska de allmännyttiga bostadsbolagen inte längre kolla på inkomsten.
Göteborgs Fria

Allmännyttans krav på inkomst tas bort

Från och med den 1 januari kommer allmännyttan i Göteborg inte längre ställa krav på en viss inkomst för att få kontrakt. Men andra förändringar, som en gemensam intern kö och möjlighet till kompiskontrakt, dröjer ytterligare.

I somras beslutade styrelsen för Framtidskoncernen, där Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder ingår, om en ny uthyrningspolicy. En av de största förändringarna är att kravet på inkomst på minst tre gånger hyran tas bort. Från början sas det att beslutet skulle förankras internt och att den nya policyn skulle börja gälla under hösten. Men arbetet blev något försenat – och nu är det sagt 1 januari.

Men några av de andra nyheterna i uthyrningspolicyn dröjer ytterligare. Det gäller möjlighet till så kallade kompiskontrakt – att fler än två vuxna står på ett kontrakt tillsammans.

– Det är inte klart ännu, det kommer som en etapp två när vi är färdiga med de frågorna. Jag kan inte säga exakt när det blir men under våren, säger Lars Johansson, S, som är ordförande i Framtidskoncernens styrelse.

Den andra frågan som inte heller är löst ännu gäller en gemensam intern kö för alla de allmännyttiga bolagen.

– Det är 72 000 bostäder och folk har olika kötid i respektive bolag, så det tar sin tid att samordna. Det måste göras på ett vettigt sätt så att folk inte känner att de blir lurade, säger Lars Johansson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu