• Äldreomsorg är ett av områdena som får dåligt betyg i Göteborg.
Göteborgs Fria

Dåligt betyg för möjlighet att påverka

Göteborgare är missnöjda med stadens äldreomsorg och grundskola, liksom möjligheten att påverka i staden. Det visar en ny medborgarundersökning från SCB.

Ungefär hälften av göteborgarna kan starkt rekommendera andra att flytta till kommunen, visar en medborgarundersökning gjord av SCB som Göteborgs stad för första gången deltagit i. Men undersökningen visar också på många brister.

Resultaten har analyserats med SCB:s nöjd-kund-index, som innebär att ett resultat under 40 är ”inte godkänt”. Sämst till ligger Göteborg när det gäller möjlighet till inflytande och påverkan. Medan genomsnittsreslutatet bland de 136 kommuner som deltagit under året hamnar på just 40 när det gäller inflytande – alltså precis godkänt – hamnar Göteborgs stad på 32. Såväl kontakt som påverkan och förtroende fick sämre betyg än genomsnittet.

Förutom inflytande ställdes frågor kring hur staden är att bo och leva i, samt hur kommunens verksamheter fungerar. Sammantaget hamnar Göteborg ungefär på genomsnittet när det gäller dessa frågor, men det finns stora skillnader mellan olika områden. Trygghet och bostäder fick till exempel sämre betyg än i andra kommuner, medan bland annat möjligheter till arbete, utbildning och fritid fick bättre betyg.

Också betygen på kommunens verksamheter är uppdelade på olika områden. Göteborgarna var märkbart mindre nöjda med särskilt grundskola och äldreomsorg än i andra kommuner. Däremot var de mer nöjda med kultur, vatten och avlopp och räddningstjänst.

Fakta: 

Medborgarundersökning

Ett urval på 1 200 personer i åldrarna 18–84 år tillfrågades och 37 procent besvarade enkäten. Jämförelser med resultat för samtliga kommuner avser de 136 kommuner som var med i undersökningen våren eller hösten 2016.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu