• På Smarta kartan samlas fysiska platser i Göteborg som på olika sätt möjliggör för människor att dela, istället för att äga.
Göteborgs Fria

Digital karta visar väg för hållbarhet

Solidariska kylskåp, cykelkök och fritidsbanker. Runt omkring i Göteborg finns platser som på olika sätt möjliggör delande människor emellan, och förhoppningen med den nya digitala kartan är att fler ska hitta dit.

Tillgång framför ägande på en karta, beskriver Emma Öhrwall som är ordförande i föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, den nylanserade Smarta kartan som.

– Det är ett sätt att synliggöra alla de olika delningsverksamheter som finns i Göteborg. Det finns en hel rörelse av människor som gör detta möjligt och lägger mycket tid och engagemang i det. Men det är också många som inte känner till hur mycket som finns, säger hon.

På hemsidan finns både en digital karta där det går att se var olika verksamheter finns rent fysiskt – till exempel solidariska kylskåp, verktygspooler och gratisbutiker. Men de samlar också ställen som inte finns på någon fysisk plats som olika Facebook-grupper för att skänka och byta saker. I dagsläget finns totalt ungefär 100 ställen med, och någonstans mellan 30 och 40 av dem är fysiska platser.

Emma Öhrwall säger att det från föreningens sida handlar om att bidra till både den sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarheten.

– Syftet är dels att skapa mellanmänsklig tillit, att få människor att hitta till platser där man kan träffa varandra och lära känna sina grannar till exempel. Med de utmaningar vi har som en väldigt segregerad stad tycker jag att det är viktigt att synliggöra icke-kommersiella mötesplatser.

Men hon ser också ytterligare ett syfte som har med just segregationen i Göteborg att göra, och det är att synliggöra hur fördelningen av verksamheter faktiskt ser ut. Ligger allt bara i centrum, i vilka stadsdelar finns mycket och i vilka saknas det helt?

– Sedan handlar det ju om miljönyttan, att alla inte behöver äga allt, och att underlätta för en hållbar livsstil. Och ekonomi betyder ju faktiskt ”att hushålla med resurser” och genom ägandet slösar vi på våra resurser enormt.

Initiativet till Smarta kartan kommer från föreningen Kollaborativ ekonomi som har ingått ett så kallat idéburet offentlig partnerskap med Göteborgs stad, och och är ett samverksamprojekt Konsument- och medborgarservice. Föreningen jobbar ideellt med att hålla kartan och hemsidan uppdaterad, och kommer varje månad att lägga till nya verksamheter och grupper som kommer till. Det kommer också att finnas en kalender där tillfälliga händelser, som klädbytardagar, kan läggas till.

En av förhoppningarna framåt är att göra kartan öppen så att andra städer kan ta efter och med samma upplägg och källkod skapa egna smarta kartor.

– Vi vill att den ska växa, och att alla göteborgare ska känna till den. Och att det ska bli ett verktyg man faktiskt använder i sin vardag, som när man ska åka skridskor – var får man tag på det? Så kollar man kartan och lånar ett par på Fritidsbanken, säger Emma Öhrwall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Man får kriga för sitt eget liv”

Försäkringkassan har fått direktiv att bryta utvecklingen av assistanstimmar och Anna Bonnevier vet hur det känns att klockas och bedömas för att få behålla sitt vanliga liv.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu