Unga får säga sitt om nytt hus i Bergsjön | Göteborgs Fria
  • Claes Torstensson och Andrzej Cahlenstein kommer med idéer till utemiljön på Merkuriusgatan och arkitektstudenten Anders Thelaus visar på planerna.
  • På kvällens workshop om utemiljön deltar också några arkitektstudenter från Chalmers som egentligen håller på med ett annat projekt precis i närheten av det tänkta huset för unga. Maria Strandberg från jagvillhabostad.nu brinner för att öka ungas inflytande.
  • Claes Torstensson engagerade sig i fokusgruppen som jobbar med Merkuriusgatan, eftersom han ville göra något i och för Bergsjön där han bor sedan två år.
Göteborgs Fria

Unga får säga sitt om nytt hus i Bergsjön

Hur ska planlösningen se ut, hur många rum, ska det finnas några speciella funktioner i trappuppgången och hur ska utemiljön vara? Det är några av frågorna som fokusgruppen av unga i Bergsjön diskuterar inom projektet Ta plats. Ett nytt hus med lägenheter avsedda för unga ska stå klart 2021.

Det är mörkt och småregnigt på Rymdtorget i Bergsjön denna kväll, men ändå samlas en grupp utanför biblioteket. Kvällen börjar med en rundvandring för att titta på ytan vid Merkuriusgatan som i dag fungerar som parkeringsplats, men som till 2021 ska rymma fyra inflyttningsklara flerfamiljshus. Ett av dem är särskilt avsatt för unga vuxna, och hur det ska se ut får en fokusgrupp med unga i Bergsjön vara med och påverka.

Maria Strandberg är projektledare på jagvillhabostad.nu som jobbar med att öka ungas inflytande i stads- och bostadsplanering, och som har samlat ihop fokusgruppen till projektet som genomförs med Familjebostäder.

– Det handlar om en grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Vi har en omfattande bostadsbrist och det som finns är alldeles för dyrt eller så har många unga inte tillgång till det på grund av kötid, säger Maria Strandberg.

Ikväll är det fokusgruppens tredje möte av fem. På de tidigare två har deltagarna bland annat kommit fram till att de helst önskar ettor och treor i huset, att en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum är populärt och att sovdelen gärna ska kunna skärmas av.

Claes Torstensson bor i Bergsjön sedan ungefär två år tillbaka och har tillsammans med sin sambo varit med på alla fokusgruppens möten.

– Vi ville aktivera oss i något som hände i området, och det känns kul att kunna bidra. Jag löptränar så på så sätt rör jag mig en del i området, men annars gör man inte så mycket just här och det var en av anledningarna till att vi ville vara med, säger han.

Vad som är viktigt för att en bostad ska kännas lockande tycker Claes Torstensson handlar om en kombination av olika faktorer, både lägenhetens utformning, planlösning och utemiljön. Kvällens tema är just utemiljön, och det finns mycket att diskutera. På två modeller i olika skalor av det tänkta kvarteret sätts lappar och små lerklumpar ut. Här kan det vara en grillplats, kanske ett långbord för grannar att träffas runt, planteringar och kanske ett fotbollsmål eller en basketkorg.

– Det ska bli spännande att se hur de tar åt sig våra idéer, och jag hoppas att de visar att de lyssnar, säger Claes Torstensson.

Maria Strandberg från jagvillhabostad.nu tror att flera av kvällens idéer kommer att förverkligas. Förslagen går nu tillbaka till Familjebostäders landskapsarkitekt, och sedan får deltagarna kommentera på det. I februari ska projektet lämna in sin slutrapport, men avstämningsmöten förs hela tiden.

– Traditionella processer är inte så tillgängliga, så det här är väldigt spännande och resultatet är konkret. Det är viktigt att unga involveras i de beslut som rör deras boendemiljö.

Karin Jaxmark är marknadsstrateg på Familjebostäder som samarbetetar med jagvillhabostad.nu om projektet, som är en del av satsningen BoStad2021. Hon säger att dialogen är extra viktigt just här, och beskriver samarbetet som något av ett pilotprojekt.

– Dialog har blivit en självklarhet i alla projekt, men vårt samarbete med jagvillhabostad.nu är unikt. Här har vi ett tätt samarbete med unga vuxna där vi tillsammans utvecklar vilka kvalitéer som är viktiga för dem.

Exakt vilka som kommer att ha möjlighet att bo i huset, och hur bostäderna ska sökas, är inte spikat ännu. Det är sådant som fokusgruppen också får vara med och påverka. Boplats kommer att användas, men med vissa specifika krav.

– Dels vill vi gynna unga vuxna i Bergsjön. Men det är kul om vi även kan lyckas locka unga från andra delar av Göteborg som inte har bott där tidigare till Bergsjön.

Kanske lockas andra målgrupper som de själva inte ens har tänkt på från början, tror Karin Jaxmark och berättar om ett annat projekt med så kallade kompislägenheter som Familjebostäder har jobbat med på Tellusgatan i Bergsjön.

– Då var det tre syskon från en familj på 10 personer som kommer att flytta in i en lägenhet tillsammans. Det är lite roligt, för det är en ny målgrupp som vi inte har tänkt på tidigare.

Att det byggs mer i området, och att det utöver hyresrätter kommer nya bostadsrätter runt Merkuriusgatan ser hon som positivt.

– Man ska kunna göra boendekarriär i sitt eget område, och kunna äga sitt boende om man vill det även i Bergsjön.

Fakta: 

BoStad2021

Satsningen innebär att 7 000 nya bostäder, utöver det vanliga bostadsbyggandet, ska stå klara när Göteborg fyller 400 år 2021. Det ska byggas både hyresrätter och bostadsrätter. Första byggstart för jubileumssatsningen är planerad till 2018, med inflytt 2021.

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2020 Göteborgs Fria