Serieskapare som förtrollas av Lärjeån | Göteborgs Fria
  • Serieskaparen Amanda Casanellas har under en månad varit residenskonstnär i Angered. Hon arbetar för tillfället på ett projekt som handlar om upplevelser av mytologiska väsen.
Göteborgs Fria

Serieskapare som förtrollas av Lärjeån

Serietecknaren Amanda Casanellas är gästkonstnär i Angered. Under en residensvistelse ska Amanda arbeta på och undersöka en plats. Och intrycken av stadsdelen är minst sagt positiv: ”Jag fullkomligt älskar Angered”, säger Amanda.

Malmöbon Amanda Casanellas erkänner utan omsvep att hon inte hade någon större koll på Angered tidigare.

– Jag minns tv-serien Hammarkullen, men det är väl det, säger hon med ett skratt.

Under en månads tid har hon nu fått möjligheter att ta reda på mer om Angered då hon är en av gästkonstnärerna från serie kollektivet Tusen serier som bjudits in av Residens Angered. Intrycken av stadsdelen och omgivningen tar Amanda med sig till ateljén på Konstepidemin som hon har till sitt förfogande.

– Jag har tidigare varit på Blå Stället med olika workshops och det var så jag fick erbjudandet att arbeta här under en månad. Det har varit väldigt roligt. Kontrasterna mellan det urbana och den härliga sagoskogen som finns här är slående. Jag är helt kär i Angered, säger en entusiastisk Amanda.

Intresset för serier växte fram när Amanda var liten. Marvel-serietidningar hon och brodern prenumererade blev vältummade och med tiden började Amanda även rita egna serier. I samband med ett ökat intresse för film och litteratur började hon arbeta mer fokuserat med serieskapandet.

För fem år sedan grundade Amanda Casanellas tillsammans med Mattias Elftorp seriekollektivet Tusen serier med ambitionen att få in fler serietecknare med invandrarbakgrund.

– Min egen invandrarbakgrund är alltid involverad i mitt arbete, och jag arbetar även med konceptet om vad som ses som svenskt. När vi startade upp Tusen serier hade vi inga problem att hitta personer som ville bli publicerade. Vi har även workshops för ungdomar och även en utställningsplats där vi visar upp allt som vi gör. Det är en långvarig process att förändra serielandskapet men jag tror att vi kommer att få se fler ungdomar med invandrarbakgrund som söker till serieskolor, säger Amanda Casanellas.

Tusen serier har en politisk agenda, är serier ett bra verktyg att driva politiska frågor?

– Det tycker jag verkligen. Serier kan illustrera saker som gör att folk kan känna igen sig, säger Amanda Casanellas.

En myling är i svensk folktro en gengångare av ett odöpt nyfött barn som mördats av sin egen mor. Myling är titeln på Amandas första bok som skrivit text och där Yossra El Said har stått för teckningarna.

– Jag återanvänder gamla myter och sägner och sätter in dem i ett slags postapokalyptiskt scenario. Det handlar om att vår tid är över och det som inte förändrats är vår rädsla för det okända.

Fler uppslag till berättelser har Amanda fått under sina promenader i naturområdena kring Angered.

– Jag gick Lärjeleden i går och gick faktiskt vilse. När det började mörkna fick jag lite panikkänslor. Intrycken från skogspromenaderna har jag kunnat använda i mitt arbete. Jag kommer passa på att träffa några seniorföreningar och göra lite intervjuer med personer som kan bidra med sina upplevelser av mytologiska väsen, det är det den här historien jag arbetar på ska handla om.

Efter en intensiv Göteborgsvistelse ska Amanda Casanellas nu återvända hem till Malmö, som hon beskriver som Sveriges huvudstad när det kommer till tecknade serier.

– Det är väldigt många serietecknare i Malmö och många väljer att bo kvar här efter utbildningen på Serieskolan. Det finns potential även i Göteborg när det kommer till att utveckla seriescenen men jag tror att det som behövs skulle vara en utbildning även här.

Din kollega Mattias Elftorp är nu ny residenskonstnär. Vad är dina tre bästa Angeredstips till honom?

– Skogen, givetvis. Och Blå Stället, som är ett fantastiskt ställe. Kring tecknandet skulle jag tipsa om att det viktigaste är att folk känner igen sig i de platser som han ska skildra, säger Amanda Casanellas.

Fakta: 

Tusen serier

Vad: Malmöbaserat seriekollektiv som arbetar för mångfald i svensk seriekonst.

Residens Angered: Ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Konstepidemin och Kultur i Väst med syftet att ge en inbjuden konstnär möjlighet att arbeta på och undersöka en plats.

Aktuellt: Amanda Casanellas och Mattias Elftorp håller i morgon, lördag, ett samtal om av Tusen Serier på Konstepidemin.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2021 Göteborgs Fria