Reser till Kuba med väskan full av menskoppar | Göteborgs Fria
  • Packning pågår. Malin Magnolia Karlsson ska snart tillbaka till Kuba för att studera och tar med sig 155 menskoppar.
Göteborgs Fria

Reser till Kuba med väskan full av menskoppar

Med väskan fylld av menskoppar reser Malin Magnolia Karlsson snart tillbaka till Kuba. Hon såg behovet som fanns med dåliga mensskydd som begränsade vardagen, och kom hem till Göteborg med förhoppningen att samla in pengar till tio menskoppar. Det blev betydligt fler än så.

På Malin Karlssons fråga till en lärare om vad hon skulle ta med sig till Kuba för att kunna ge bort som presenter på sin resa dit för att studera fick hon svaret USB-minnen. Och tamponger.

– Jag tänkte: Hur ger man bort tamponger på ett schysst sätt? Men det visade sig vara något väldigt uppskattat att ge bort.

Nu står en flyttkartong med 155 stycken menskoppar i hennes soffa. Snart ska hon åter lämna Göteborg för att resa tillbaka till Kuba och fortsätta studera, och har uppgraderat den förra presentidén till ett mer hållbart och långvarigt alternativ.

– Man får gratis mensskydd av staten men Kuba har ingen egen fabrik, varken för blöjor eller bindor. De bindor de har gör att många undviker att göra aktiviteter, de håller sig hemma för att de inte kan lita på att deras mensskydd ska hålla.

De alternativa mensskydd som finns att köpa berättar Malin Karlsson är väldigt dyra – det enda hon hittade i huvudstaden Havanna var tamponger för 6-7 dollar per paket.

– En medellön är runt 40 dollar, och att då lägga mer än 10 procent på sin lön för att vara försäkrad om att inte blöda igenom… Jag visste redan innan jag åkte därifrån att jag måste åka tillbaka.

Väl hemma i Göteborg igen startade Malin Karlsson ett event på Facebook som hon kallade ”En menskopp till Kuba”. Vänner bjöds in som i sin tur spred det vidare.

– Efter två dygn hade jag redan fått ihop till 15 stycken, och jag tänkte: Hur kommer det här att sluta? Det kanske blir 50 stycken!

Hon kontaktade företaget hon beställde från och blev erbjuden 20 procent i rabatt, två veckor senare fick hon återkomma för att kolla att det verkligen fanns så många på lager som hon ville ha. Då hade hon pengar till 100 stycken.

Malin Karlsson går och hämtar mobilen för att kolla det slutgiltiga beställningen – 23 095 kronor slutade insamlingen på. Det räckte till 155 menskoppar. Nu återstår jobbet med att ta ut varje liten tygpåse som menskopparna ligger i ur pappkartongerna för att minimera vikt och utrymme. Utan kartongen blir de små, väger nästan ingenting, och alla ska ner i de två halvpackade resväskorna som ligger på golvet i vardagsrummet.

Men för Malin Karlsson handlar det inte bara om mensskyddet i sig, utan också samtalen. Av en kubansk vän fick hon höra ”att svenska tjejer pratar så mycket om mens.”

– Det är viktigt! Det är någonting som jag brinner för, kvinnor och transpersoners rätt till sina kroppar och att kunna vara fria i dem – inte bara på Kuba men överallt.

Och samtal är något hon vill ta med sig tillbaka, förutom menskopparna. De kommer att delas ut under samtalskvällar med sju till tio deltagare per kväll med blandade erfarenheter och åldrar.

– Jag hoppas på en schysst kunskapsutjämning, de som är där ska styra vad det handlar om men jag ska kunna hjälpa till och informera om hur en menskopp funkar, hur man rengör den och svara på frågor, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer det här att göra någon sorts skillnad, och kanske bara är början på något bra. Kuba och kubanerna behöver världens stöd, det är ett land som så himla ofta blir bortglömt.

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2020 Göteborgs Fria